В тази статия ще се опитам да разбера какво все още се нарича 3D фотография. Задават ми много въпроси като „Как да направя сам 3D фотография“. Като начало трябва да разберем какво означава този красив термин. Философствайки лукаво, започнах да въвеждам в интернет търсачката различни заявки по темата за технологията на производство, гледане, печат и т.н. 3D изображения.

Резултатите, трябва да кажа, се оказаха очаквани за мен, но въпреки това отново бях изненадан.

Оказа се, че този термин означава съвсем различни неща. Това е:

  • 3D въртящо се фото изображение
  • 3D панорама
  • Псевдо 3D (псевдостереоскопични 3D изображения, използващи GIF анимация)
  • Анаглифна снимка
  • Купчина неща

Проблемът е, че под термина "3D" попада като стерео изображение, т.е. обемни, триизмерни снимки и графични 3D-обекти.

Истинско 3D или стерео изображение се постига чрез снимане с две камери, насочени към обект и разстоянието между лещите на който е равно на разстоянието между очите на човек. И тези камери, както и човешките очи, формират зрителния ъгъл. В същото време обектите, разположени по-близо до камерите, са под по-голям зрителен ъгъл от обектите, които са по-далеч от камерите:

Анаглифното изображение симулира този зрителен ъгъл, като разделя изображението на цветове. Дълбочината на изображението се определя от разстоянието между цветовете.Например разстоянието между червено и синьо (или други цветове) за обекти на различни разстояния ще бъде различно, подобно на зрителния ъгъл. За далечни обекти разстоянието между цветовете ще бъде малко или липсва, за близки такива - големи. Така се получава "обемна" снимка. На снимката е показан пример, като разстоянието между цветовете е посочено в пиксели. Обикновено разстоянието между лещите е равно на средното разстояние между очите на човек, което е около 6,5 см:

Такива снимки трябва да се гледат през анаглифни очила:

Сега относно обръщането и панорамните снимки. Тези снимки изискват специално 3D фото оборудване.

Този вид фотография напоследък набира все по-голяма популярност и е необходима преди всичко на онлайн магазини и други търговци, които продават, рекламират и демонстрират своите продукти чрез интернет сайтове.

Ако създавате снимка на малък обект, тогава са достатъчни грамофон и модерен цифров фотоапарат, тогава създаването например на панорамна снимка на интериор на автомобил изисква сериозно оборудване.

Нека си припомним известния епизод в началото на известния филм "Матрицата" с Тринити. Трябва да кажа, че епизодът се оказа толкова успешен, че беше пародиран в почти всяка уважаваща себе си комедия и анимационен филм.

За да се извърши „обход на камерата“ около фигура, която се рее във въздуха, бяха използвани около две хиляди синхронизирани камери.

А задачите, прилагани към съвременните ротационни снимки, са много по-сериозни. Необходимо е не само да контролирате "обхода" на камерата около обекта, но и да влезете вътре и дори да отворите вратите на колата!

Категория: