Доста често потребителят е изправен пред задачата да преоразмерява изображения, например за изпращане по имейл, удобно гледане на мобилни устройства (смартфони и таблети), публикации на страници на уебсайтове и др. Освен това вашият компютър не винаги има правилния софтуер за изпълнение на тази задача.

Един от начините да изпълните тази задача е да използвате онлайн редактор на снимки. На нашия сайт има два вида онлайн редактор, базиран на Pixlr, това е обикновен и експресен редактор, като и двата редактора са безплатни и не изискват регистрация.

В тази статия ще ви кажа как да намалите размера на снимка онлайн в експресния редактор.

Първо отворете онлайн редактора, за да направите това, последвайте връзката.

Ще се отвори следният прозорец:

След това имате две възможности - да отворите снимка от вашия компютър, като щракнете върху бутона Преглед, или отворете снимка от уеб страница, като щракнете върху бутона Open-URL.

След извършване на някое от тези действия, снимката ще се отвори в редактора. Например ще използвам изображението на колата от този урок. Оригиналният размер на снимката е твърде голям за интернет:

За да промените размера на снимката, щракнете върху бутона Корекция (Корекция) в долната лява част на прозореца на браузъра:

След това се отварят много допълнителни бутони. Интересуваме се от бутона за преоразмеряване:

Щракнете върху него и в долната част на браузъра. под снимката имаме следния панел:

Сега ни интересуват три бутона, това са:

  • Запазете пропорциите - запазете пропорциите на изображението
  • Ширина - Ширина
  • Височина - Височина

В преобладаващата част от случаите опцията „Запазване на пропорциите“ трябва да е активна, така че при преоразмеряване на снимката пропорциите да останат непроменени, т.е. когато височината се промени, редакторът автоматично променя и ширината и обратно.

Да кажем, че трябва да задам ширината на снимката на 600 пиксела за публикуване в Интернет. Въвеждам стойността 600 в реда за въвеждане на ширина, след което редакторът моментално променя височината на изображението на 450:

Ако сте направили всичко необходимо, тогава за да запазите снимката, трябва да щракнете върху бутона Запазване, намиращ се в горния ляв ъгъл на браузъра (ако ще продължите да редактирате снимката, тогава трябва да щракнете върху бутона Приложи, за да приложите настройките и да продължите с редактирането и контролният панел ще се отвори)

Ще се появи прозорец, където трябва да зададете стойността на качеството на изображението в проценти. Колкото по-високо е качеството, толкова по-голям е размерът на файла в килобайти, трябва да изберете най-добрата опция, често стойността на качеството на снимката от 51% е оптимална. Размерът на готовия файл в килобайти се показва под плъзгача за качество:

След като сте избрали желаното качество и тегло на снимката, трябва да щракнете върху бутона Запазване, след което ще се отвори прозорец, където можете да изберете къде да запазите файла на вашия компютър.

Това е, задачата е изпълнена, размерът на снимката е намален онлайн с експресния редактор.

Категория: