Знакът за вода (по-точно вода) помага за частична защита на снимка от копиране, когато е публикувана в Интернет. Това е полупрозрачно лого и най-често полупрозрачен текст.

Можете да създадете такава защита в безплатната програма PhotoScape. В допълнение към създаването на водни знаци, програмата може да обедини няколко снимки в една, да направи колаж от много изображения и много, много повече.

Но в тази статия ще говорим за създаване на воден знак върху изображението.

Внимание! Можете да изтеглите програмата безплатно от тази страница или от нейния официален уебсайт.

И така, нека започваме. Отворете програмата PhotoScape, където в началния интерфейс щракнете върху бутона "Редактор" :

"

След това в горната лява колона изберете папката със снимката, в долния ляв изберете самата снимка и след това щракнете върху раздела "Обект" , в самия раздел щракнете върху иконата с буква "Т" :

"

Ще се отвори нов прозорец, където можете да редактирате текста. А именно, изберете шрифт, задайте цвета на текста, размера, координатите върху платното и т.н.

Референтната точка (котва) на координатите може да бъде зададена с помощта на падащия списък долу вляво. В моя пример текстът е на 30 пиксела отдолу и отляво:

"

След като сте въвели желаните настройки, щракнете върху OK.

Цветът, типът и прозрачността на шрифта трябва да бъдат зададени веднага, но позицията, размерът и наклонът могат да бъдат коригирани след затваряне на прозореца. Знакът плюс вляво от текста клонира текст, а кръстът вдясно го изтрива.

"

Трябва само да запазите изображението, като щракнете върху бутона "Запазване" в долния десен ъгъл на диалоговия прозорец на програмата (бутонът е скрит в моите екранни снимки, защото намалих размера на прозореца, за да направя екранните снимки по-компактни).

В прозореца, който се отваря, натиснете бутона "Запиши като" , изберете мястото за запис, запазете.

Категория: