RasterStitchе програма за свързване, с други думи, съединяване на множество изображения. Най-простото и вероятно най-разпространеното приложение на програмата е да съединява две или няколко снимки в една. Тази статия предоставя ръководство за работа в RasterStitch и можете да изтеглите самата програма безплатно от връзките в долната част на статията.

Забележка. Можете да свържете снимки онлайн с помощта на онлайн редактора, как да направите това е описано в този материал. Можете също така да залепите няколко снимки в едно изображение с помощта на Adobe Photoshop.

Но програмата може да се използва и за по-сложни задачи, например RasterStitch е незаменим при сканиране, ако размерът на хартиен документ надвишава работното пространство на скенера. В този случай документът се сканира на отделни части, след което частите се комбинират с помощта на RasterStitch. RasterStitch намира съвпадащите точки за краищата на изображенията автоматично или те се поставят ръчно.

Точността на свързване на отделни изображения се постига чрез задаване на две двойки общи точки върху изображенията, които се залепват, този метод е интуитивен дори за неспециалист, т.к. съединителните точки на два фрагмента са показани в пикселна решетка в два прозореца един до друг.
RasterStitch е незаменимо нещо, когато съединявате отделни листове топографски карти в едно цяло у дома. Комбинирайте снимки, сложни изображения и фрагменти от изображения в тази Програмата е много по-лесна и по-бърза, отколкото в такива мощни редактори като Corel или Photoshop.

Работна поръчка:

Когато стартирате програмата, ще се отвори началният прозорец, показан на екранната снимка по-горе. Заредете първото изображение, като щракнете върху бутона Open 1'st image, след това второто, като щракнете върху бутона Open 2'st image. След това трябва да изберете дали залепените изображения ще бъдат разположени вертикално или хоризонтално в равнината, както и разположението им едно спрямо друго.

Поставете изображенията вертикално с бутон 1 (Разделяне по вертикала), хоризонтално с бутон 2 (Разделяне по хоризонтала).
4 и 5 ви позволяват да редактирате оригиналната снимка, 4 (Завъртане наляво и завъртане надясно) - завъртане на 90 градуса, 5 (Crop Tool) - изрязване. След щракване върху инструмента за изрязване, размерът на рамката за изрязване се определя с мишката, изрязването се прилага чрез двойно щракване на мишката.
Бутони 6 - мащабиране на показването на изображението в прозореца на програмата.
Бутони 7 - първият (Fit) мащабира изображението, за да пасне на прозореца, вторият (Actual Size) показва изображението в истинския му размер.
Бутон 8 ви позволява да местите изображението в прозорец с натиснат бутон на мишката.

Следват бутоните за операции по обединяване на снимки.
Общите точки на пресичане могат да се избират автоматично чрез натискане на бутон 11 (Автоматично задаване на точки). Това е подходящо за фрагменти от едно и също изображение.
За да свържете различни снимки, точките на свързване трябва да бъдат поставени ръчно, като използвате бутона 9, поставете първата точка върху снимката и втората точка с бутона 10. След това кликнете върху втората снимка и поставете точки върху нея.
Точките са маркирани, страхотно, щракнете върху бутона 12 (Start Stitching). Готовото сглобяване на две снимки се отваря в нов прозорец. В същия прозорец можете да запазите сглобката, като щракнете върху иконата Save 1 в горния ляв ъгъл или да продължите с обединяването на изображения. За да направите това, заредете ново изображение, като щракнете върху бутона Отваряне на второто изображение, разположен в средата на десния прозорец.

Някои настройки:

За свързване на снимки, ако не искате да замъглите и изгладите краищата им на кръстовището, т.е. за да запазите границите на снимката ясни, трябва да премахнете отметките от всички квадратчета в прозореца с настройки:

Параметрите в прозореца управляват размазване на ръбове (Blending), изглаждане на резки преходи (Smoothing) и запълване на припокриващи се области (Fill corners).

Ако е необходимо (например залепените изображения не създават правоъгълник с гладки ръбове и фонът ще прозира), тогава можете да изберете цвета на фона под изображенията, раздела Изглед ->Настройка, изборът се прави в параметъра Избор на цвят на фона.

Изтеглете RasterStitch x32:Изтеглете от Depositfiles.com

Изтеглете RasterStitch x64:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: