Безплатното приложение Adobe Reader е програма за преглеждане, принтиране и анотиране (т.е. оставяне на вашите "забележки по краищата" на текста) на широко използвани в момента PDF документи. Отличителна черта на този формат е свойството „Нося всичко със себе си“. Тоест Adobe Reader ще покаже на потребителя документа такъв, какъвто е, с оригинални шрифтове, маркиране, изображения, дори ако компютърът на потребителя не поддържа форматите на тези компоненти.

Програмата е свободно достъпна и можете да изтеглите Adobe Reader от официалния уебсайт на Adobe или, ако имате нужда от интерфейс на руски език, след това следвайте връзката, предоставена по-рано.

И така, защо все още е по-добре да използвате Adobe Reader от подобни приложения? В допълнение към безплатната програма, ще намеря десетки други причини.

Основното предимство на Adobe Reader пред други подобни приложения е много по-големият брой опции и функции, отколкото в подобни приложения. Програмата, разбира се, има и недостатъци, това е тромавостта на кода и доста лакомия. Друг сериозен недостатък е, че програмата отваря всеки документ в отделен прозорец. Сериозен минус за тези, които обичат да работят с много документи.

Лесно попълване на формуляри на документи. Вярно, това изисква готови форми, създадени в Adobe Acrobat. И което е важно за голяма категория потребители, попълненият документ може да бъде удобно и бързо изпратен по имейл.

Аз лично съм особено привлечен от лекотата и удобството на отпечатването на документи на принтер. Програмата запаметява профили за настройки както за конкретни документи, така и за принтери и, най-важното, всичко това е интуитивно, без да четете ръководства или инструкции.

Между другото, интересна новост. Reader XI конвертира отпечатан текст в човешка реч.

K Друга употреба на PDF е за преглед на документи, създадени в средата на Microsoft Office, по-специално в програмите Word и Excel. Разбира се, Adobe Reader няма да ги прочете директно, но Word и Excel ви позволяват да запазвате файлове като PDF, което ви позволява да ги видите по-късно, без да използвате скъпия пакет Microsoft Office, а използвате безплатния Adobe Reader. Красота!

Категория: