Често ми задават въпроса, който поставих в заглавието на статията - кое все още е по-добро Photoshop или GIMP? Мисля, че самият този въпрос е некоректен. И двете програми, въпреки че са растерни графични редактори, са предназначени за различни задачи, различни потребители и дори различни операционни системи ги възприемат и обработват по напълно различни начини. Например GIMP е включен в повечето съвременни Linux дистрибуции.

И така, каква е основната сила и предимство на GIMP пред Photoshop? Най-честият отговор, който може да се намери в нашия интернет е, че разпространението е безплатно. Всъщност, за разлика от Photoshop, можете да изтеглите GIMP безплатно от официалния му уебсайт. Но за много потребители няма да е проблем да закупят или, да кажем, „инсталират за дълъг преглед“ безплатно разпространение на Photoshop. Така че за мен лично свободата не е поне някакво значително предимство.

Като начало, нека да разгледаме основните предимства на GIMP, които са представени преди всичко от неговите привърженици. Освен че са безплатни, те са:

  1. малък размер за разпространение (сега 40 пъти по-малък от Photoshop)
  2. компетентна русификация
  3. по-висока скорост
  4. гъвкав и адаптивен интерфейс
  5. по-малко претоварване на интерфейса

Лично за мен нито едно от тези предимства не е предимство. Точка по точка:

  1. защо има значение за мен, че Photoshop отнема още няколко концерта, ако имам няколко терабайта твърди диска?
  2. повече или по-малко компетентен потребител на програмата не се интересува какъв е езикът на интерфейса, той просто не забелязва езика
  3. по-високата скорост е глупава, може би това твърдение е вярно само за много древни компютри и дори тогава се съмнявам
  4. Интерфейсът на Photoshop е много адаптивен, от просто настройване на оптимизацията на работното пространство до създаване на ваши собствени панели с помощта на Adobe Configurator
  5. прочетете предишния параграф

И най-големият недостатък на GIMP, освен факта, че интерфейсът му е много необичаен и просто объркващ за неопитни потребители на Windows - той не работи в 16-битово цветово пространство и следователно има много ограничени възможности за индустриална употреба , по-специално извършването на работи за печатарската индустрия.

Е, достатъчно за недостатъците, въпреки че, разбира се, описах, разбира се, не всички, дори не половината. сега нека поговорим защо GIMP все още се използва от десетки милиони потребители с различни квалификации.

От моя гледна точка основната сила на GIMP е в неговите разширения и отворен код (Open Source). Например в стартовия пакет на програмата функционалността за работа с анимация е представена много слабо (или по-скоро почти по никакъв начин). Но си струва да инсталирате разширението GAP и ситуацията се променя. Не Photoshop, разбира се, но доста достойно.

Но най-доброто, разбира се, е отворената архитектура, което означава, че всеки може да прави свои собствени промени в изходния код на програмата или да създава нови разширения (плъгини).

По структура GIMP е конструкция от модули, свързани помежду си, подобно на конструктор Lego, в GIMP можете да добавяте нови модули и да променяте стари.

Самите модули не обработват нищо, те са допълнение към ядрото на програмата - GEGL, вътре в което се извършват всички математически операции за рисуване и обработка на изображения.

Но тук отново беше открита друга клопка на GIMP и той откровено зле разработи автоматизация и действия за записване за по-късно повторение (във Photoshop това се нарича Action).

Но този капан може да бъде избегнат с помощта на допълнителни модули, които не са измерени в мрежата, и най-важното е, че можете да напишете свои собствени допълнения на общия език C.

И въпреки че, за разлика от Photoshop, можете да изтеглите GIMP безплатно както от официалните сайтове, така и от "okologim" , тази програма не е точно аналог на Photoshop, тя е самостоятелно приложение за собствени задачи и набор от потребители.

Категория: