Тази статия ще говори за анимирания силует на танцьорка, въртяща се около оста си. Тази анимация е създадена от японския (неизненадващо) уеб дизайнер Нобуюки Каяхара през 2003 г. и се нарича Въртящата се танцьорка. Всичко започна с тази публикация: http://www.procreo.jp/labo/labo13.html. Подробности и дискусии можете да намерите в буржоазната Wikipedia

Описанието на снимката гласи, че момичето се върти в двете посоки и зрителят може да завърти въртенето й в една или друга посока с усилие на мисълта.

Искам да отбележа, че статията не носи никакво семантично натоварване, просто мозъците на автора цъфтят от безполезни опити да завърти фигурата, момичето се върти само в една посока (по часовниковата стрелка), нещастникът беше изтощен , четейки различни съвети за промяна на посоката на въртене, той изобщо не можеше да го направи, горкият човек претърси целия интернет в търсене на улики и най-накрая го намери. Всъщност искам да споделя един съвет. Можете да го отворите, като кликнете върху текста под снимката.

Да, но съветът беше нещо такова, който няма какво да прави, опитайте:

Първо определете на кой крак мислите, че стои момичето (да речем отляво). Сега покрийте част от изображението с ръка, така че да се вижда само коляното на този крак (стриктно) и всичко отдолу. Сега погледнете това коляно и си представете, че момичето стои на десния си крак. Посоката на въртене може лесно да се промени. Махнете ръката си. Погледнете снимката (за предпочитане на коляното на крака, на който момичето стои/подскача).В един момент вашата перцептивна система отново ще „постави“ момичето на левия крак. След това повторете приема със затваряне на част от изображението. И така, докато се научите как да смените опорния крак на момичето, без да покривате част от изображението. Погледнете коляното си. В момента, когато едното коляно покрие другото, момичето много бързо сменя крака си, моментално изхвърляйки напред този, който преди малко беше опорният. След известно време ще можете да промените посоката на въртене на момичето, като погледнете всяка част от изображението, а не само коляното на опорния крак.

Не знам дали това е помогнало на някого, определено не ми помогна. Те също така предлагат да завъртите вертикално поставен пръст между лицето и екрана, да погледнете първо гърдите, и след това в крака на танцьорката и много повече, но не ми помогна.

Подсказка. Кликнете, за да видите как да обърнете посоката на въртене на танцьора

Гледайки рисунката вдясно и след това основната илюзия, момичето ще започне да се върти по посока на часовниковата стрелка, а гледайки лявата рисунка, обратно на часовниковата стрелка.

Като цяло успях да разгъна фигурата само с помощта на помощни рисунки с водещи линии по ръцете и краката на момичето. След това се обиди на мозъка си, както на лявото, така и на дясното полукълбо.

Леко компенсирано за обидата от креативността на местните фотоджабисти, които се стремят да подобрят работата на японския дизайнер, което несъмнено се оказа на обичайното им високо ниво.

И примери за леко подобрена анимация на фигурата на танцьора:

Самата тази картина е малко песимистична, но някои гледат на съдбата на интересни творчески начинания по този начин.

Ето още едно малко видео за илюзиите, мозъците също се чупят малко.

Категория: