ColorPic 4.1 е усъвършенстван цветен скенер на екрана, единственият му недостатък е, че изисква инсталиране на компютър, тоест не може да работи във фонов режим. Е, ще пиша за възможностите на програмата по-долу

Интерфейс на програмата:

Първи стъпки с програмата.

За да започнете работа с програмата, натиснете бутона "Ново" .Ще се появи нов прозорец „Въведете име за новата палитра“, което се превежда на руски приблизително като „Дайте (въведете) име за новата цветова палитра“. В прозореца за въвеждане въведете име, програмата ще създаде палитра под това име. Тази точка е много важна, т.к. без създаване на нова палитра, програмата няма да улови цветове. Когато затворите програмата, палитрата се запазва и цветовете могат да се използват отново. За да изтриете палитра, изберете тази, от която се нуждаете, от падащото меню, след което щракнете върху бутона Изтриване.

Също така препоръчвам да увеличите екранната лупа в долната част на интерфейса на програмата, за да направите това, плъзнете долния десен ъгъл на главния прозорец на програмата.

Цветно сканиране

За да заснемете цвят от екрана, задръжте курсора на мишката и натиснете клавишната комбинация Ctrl+G на клавиатурата. Grab ще се появи в прозореца. За да отмените заснемането на цвят, просто натиснете отново Ctrl+G.

Точно улавяне на цветовете

Използвайки клавишите със стрелки на клавиатурата, можете да настроите фино курсора на екрана. Еднократното натискане на клавиша със стрелка на клавиатурата премества показалеца на мишката с един пиксел по посока на стрелката.

Лупа

Използвайки плъзгача, разположен вдясно над екранната лупа, можете да промените коефициента на увеличение на тази лупа.

Корекция на цвета

Много често има проблем с коригирането на определен цвят. Например, направете го по-тъмен, по-светъл, изместете спектъра в една или друга посока, променете яркостта и наситеността, за това трябва да дефинирате (т.е. да заснемете, захванете) цвета, както е посочено по-горе, след това изберете режима на корекция, за например Rainbow и, като сте в този режим, щракнете върху вертикалния плъзгач (промяна на яркостта) или върху кръста в цветния квадрат, за да промените спектъра.Можете да местите плъзгачите след щракване върху тях не само с мишката, но и с клавишите със стрелки, за по-прецизна промяна на параметрите. Плъзгачите също могат да се преместват прецизно с колелцето на мишката.

Цветови мостри от множество точки

Ако цвят променя тоналността, яркостта, преминава от един в друг и не сте сигурни от кой точно пиксел трябва да бъде уловен, тогава можете да увеличите размера на областта за сканиране от 1x1 пиксел на 3x3 или 5x5 пиксела . След това ще бъде уловен цветът, съответстващ на средния цвят на точките, разположени в зоната за сканиране.

Въведете свои собствени цветови настройки

Използвайки клавиатурата, можете да въведете своя собствена стойност на цвета, включително нюанс, наситеност и светлота.

Копиране на стойност на цвят за използване в други програми

Програмата ви позволява да копирате десетична или шестнадесетична стойност на цвета. За да копирате желаната цветова стойност в клипборда, щракнете върху съответния бутон Копиране. След това остава да поставите информацията за буфера на правилното място с помощта на командата Paste или клавишната комбинация Ctrl + V. Отляво на прозореца с шестнадесетични стойности има бутон със знака . Ако щракнете върху бутона (той ще бъде във вдлъбнато положение), тогава стойността на цвета, когато щракнете върху бутона Копиране, ще бъде копирана в буфера с тази икона в началото, например FA5678. Ако бутонът не е вдлъбнат, тогава. съответно стойността на цвета ще бъде копирана без , например FA5678

Изтеглете програмата ColorPic:Изтеглете от Yandex.Disk

Категория: