Възможността за бързо отстраняване на очевидни недостатъци в снимка, коригиране на готово изображение или създаване на колаж може да бъде полезна по всяко време. В такива случаи на помощ идват различни многофункционални програми, най-достъпният и удобен от които е безплатният онлайн Photoshop. Достатъчно е да консолидирате няколко прости умения, да се запознаете с функциите и възможностите на онлайн редактора, за да ги овладеете впоследствие лесно и да ги приложите, ако е необходимо. Този урок е предназначен за абсолютно начинаещи, които тепърва ще откриват възможностите на Photoshop.Една проста подробна инструкция, подкрепена от илюстрации стъпка по стъпка (екранни снимки), ще позволи дори на неопитен потребител да се чувства уверен, докато работи в откритите пространства на онлайн Photoshop.

Стъпка 1. Първо трябва да отворите наличната версия на онлайн Photoshop, като въведете съответната заявка в търсачката. Услугата веднага ще ви подкани да изтеглите едно от изображенията, които вече са на вашия компютър, да въведете URL връзка към изображението или да започнете работа от бял лист, като зададете необходимите параметри за ширина и височина. По-добре е да изберете последната опция и да посочите малки размери, например 800x500.

Стъпка 2. За работа ще ви трябват шест изображения - океан, цъфтящо или друго дърво, звездно небе и три различни вида планети. По-добре е веднага да зададете големи размери на изображението в търсачката, тъй като те са най-ясни. Добре е цветовете на избраните рисунки или снимки първоначално да се припокриват един с друг, но това качество не е задължително, тъй като тонът и нюансът се коригират много лесно.

Стъпка 3. В горния десен ъгъл има меню, което започва със секцията „Файл“. Трябва да щракнете тук и след това да отворите снимка от вашия компютър, изобразяваща изглед към морето или океана.

Отвореният прозорец ще лежи върху белия лист. След това в горното меню изберете секцията „Изображение“, щракнете върху елемента „Размер на изображението“ и след това задайте необходимите параметри, като например на основния лист, 800x500. Потвърдете избраните размери, като кликнете върху бутона "Да" .

Стъпка 4. След като рисунката е в правилния размер, е време да я прехвърлите на бял лист. За да направите това, първо трябва да кликнете върху квадрата, начертан с пунктирана линия във вертикалното меню "Инструменти" , което се намира вдясно. След това изберете снимката, изберете секцията "Редактиране" в горното меню и след това щракнете върху елемента "Копиране" .

Стъпка 5. Трябва да се върнете на белия лист, да изберете „Редактиране“ и да кликнете върху думата „Вмъкване“. Картината с изглед към морето вече не е необходима, тя може да бъде затворена без потвърждение за запазване на промените, които програмата ще поиска. Можете също така просто да го преместите настрани, така че да не пречи на по-нататъшната работа.

Стъпка 6. На белия лист ще се появи нов слой - изгледът на морето, който е копиран от предишния чертеж. Отляво има три работни панела - "Навигатор" , "Списание" и "Слоеве" .

Последният ще покаже свършената работа, защото цветна картина, наречена Layer 1, ще се появи над белия правоъгълник на картината, който се нарича фон.

Стъпка 7. В менюто "Файл" намерете отново "Отвори изображение" .Можете също така просто да въведете URL адреса на снимката, която харесвате.Ако трябва да работите на чужд компютър или ако не искате да създавате отделна папка със снимки, удобно е да използвате втората опция. За да направите това, просто копирайте адреса на изображението, което харесвате, и го поставете в полето за URL.

Стъпка 8. Изберете снимка с дърво. По-добре е да не използвате снимки с изрязана корона или размити линии. Също така не трябва да избирате картина, в която желаното дърво е в съседство с други, тъй като тогава ще бъде трудно органично да го прехвърлите на необходимия фон. Най-добрият вариант би бил дърветата да растат сами, може би първоначално малко обработени, но достатъчно ясни.

Стъпка 9. Използвайки вече познатите опции "Копиране" и "Поставяне" в секцията "Редактиране" , прехвърлете дървото на фона на морските вълни.Ако е твърде голям, можете първо да коригирате размера му. Дървото не трябва да докосва краищата на основната картина с корените или върха си. Трябва да изглежда сякаш замръзва във въздуха, някъде между небето и морето.

Стъпка 10. Сега е време да направите дървото част от предишната снимка. За да направите това, използвайте гумичката, която се намира във вертикалната лента с инструменти. Тук е изобразен като двуцветен правоъгълник. Под думата "Редактиране" ще се покаже "Четка" , върху която трябва да кликнете. Ще се появи голям прозорец с много опции за четка.

Малките са добри за създаване на по-ясни и остри преходи, докато големите ще дадат ефект на размазване. Най-добрият вариант за този конкретен случай би била кръглата четка с пера 150. Тя е на втория ред и представлява кръг с размазани ръбове.

Стъпка 11. Докато държите натиснат левия бутон на мишката, постепенно изтрийте ръбовете на рисунката с дървото, без да докосвате клоните. Удобно е да започнете от ъглите и е по-добре да пускате пръста си от бутона на мишката от време на време, така че след като сте размазали твърде голям фрагмент, използвайки функцията „Отказ“, да не направите твърде голяма крачка назад .

Стъпка 12. Когато дървото е почти готово, можете да промените диаметъра на четката и да я прекарате покрай клоните и ствола, така че да остане минимално количество фон картината. Всички процеси могат да се наблюдават и вдясно в панелите за навигация, слоеве и история.

Стъпка 13. Ако цветът на дървото е твърде различен от общия нюанс на картината, трябва леко да го коригирате. За да направите това, в горното меню "Корекция" изберете елемента "Нюанс / наситеност" . По същия начин можете да коригирате фона, ако е необходимо, както и готовия колаж.

Стъпка 14. Има три плъзгача в полето Hue/Saturation, които контролират нюанса, наситеността и нивото на светлината. За да придадете на картината различен нюанс, плъзнете плавно плъзгача за нюанс.

Наситеността може да направи картината от черно-бяла до изключително ярка, а нивото на светлина съответно ще я потъмни или изсветли.

Стъпка 15. В менюто "Файл" намерете елемента "Отвори изображение" и изберете пространствен чертеж, след което желаният прозорец ще се отвори върху работния един. Можете да използвате както обичайното звездно небе, така и фантастични галактики и далечни системи - основното е да имате възможно най-много мигащи елементи.

Стъпка 16. Прехвърлете пространствения чертеж върху работното изображение, след което отново използвайте гумичката. Този път трябва да е доста голям, така че числото трябва да бъде зададено на 420.

Стъпка 17. С помощта на гумичка изтрийте част от небето върху дървото, както и морските вълни, като се стараете да не оставяте "плешиви" участъци. По-добре е звездното небе частично да падне върху водата или клоните на дърво, отколкото фонът на оригиналното небе от първата рисунка да започне да блести отново.

Стъпка 18. В менюто "Файл" намерете елемента "Отвори изображение" и изберете снимка на една от планетите. Можете да използвате както традиционните планети на Слънчевата система, Земята и Слънцето, така и всякакви фантастични вариации на тази тема. Основното условие е планетата да е приблизително със същия размер като дървото.

Стъпка 19. С пунктирания квадрат, избран на вертикалната лента с инструменти, щракнете върху елипсата, за да копирате не цялото изображение, а само избраната му кръгла част.Възможността за избор на правоъгълна или кръгла опция за копиране се намира под елемента "Редактиране" в горната лента.

Стъпка 20. След като планетата бъде прехвърлена на работната снимка, трябва да я поставите директно върху дървото. Важно е да не докосва водопровода.

След това изберете гумичката, задайте същия диаметър (420) на четката и леко щракнете върху средата на планетата няколко пъти, за да не я изтриете напълно, а да направите видими клоните на дървото .

Стъпка 21. В менюто "Файл" изберете "Отвори изображение" и намерете следващата планета. Той също трябва да бъде избран с помощта на пунктирана елипса. Ако не можете точно да изберете кръгла част от изображението, както и да изберете правилния размер за него, можете просто да прехвърлите целия чертеж на основния фон и след това внимателно да изтриете допълнителните области, опитвайки се да не докосвате планетата себе си.

Стъпка 22. След като планетата бъде хвърлена върху основния чертеж, трябва да решите нейното местоположение. Можете да го плъзнете в горния ляв ъгъл, така че да се вижда само частично. Това ще направи снимката органична.

Стъпка 23. Сега трябва да направим планетата по-малко видима. За да направите това, използвайте панела със слоеве вляво. Най-отдолу е плъзгачът Opacity. Трябва да се плъзне наляво, за да направи планетата по-малко видима. Достатъчно е да спрете в рамките на 40-50 процента.

Стъпка 24. От менюто File изберете Open Image и намерете последната планета. По-добре е да използвате планета с пръстени, тъй като това разнообразява модела. Но трябва да го прехвърлите не с помощта на елипса, а с плътно правоъгълно изображение.

Стъпка 25. Когато чертежът се прехвърли на основния фон, първо трябва да определите местоположението му, например в противоположния ъгъл на предишната планета.

След това трябва да намалите прозрачността в панела със слоеве.

Стъпка 26. С помощта на голяма гумичка внимателно изтрийте ръбовете на рисунката, като се стараете да не докосвате пръстените и самата планета. В този случай също е по-подходящо да се даде предпочитание на голяма гума.

Стъпка 27. Секцията Слоеве е в горното меню. Влизайки в него, трябва да изберете елемента "Обединяване на слоеве" , след което всички изображения, използвани по време на работа, ще станат едно цяло. Това може да се види в панела със слоеве, където картината ще се появи като плътен фон.

Стъпка 28. В горното меню изберете секцията "Филтър" и щракнете върху елемента "Магическо сияние" . Този параграф съдържа и други ефекти, сред които винетиране, цветна матрица, щамповане или гравиране най-често се използват за създаване на колаж.

Стъпка 29. За да запазите снимката, трябва да изберете секцията "Файл" в горното меню, да кликнете върху елемента "Запазване" , след което да дадете създадена снимка, име и изберете папка, където ще бъде запазена.

Стъпка 30. Рисуването е готово:

Може да се използва като тапет на работния плот или фон за по-нататъшни експерименти във Photoshop. Отгоре можете да наслагвате текст, снимка, както и да опитате да приложите всички видове функции и филтри на онлайн редактора, за да се запознаете по-отблизо с техните свойства.

Категория: