Картината показва вид шахматна дъска със зелен цилиндър, стоящ върху нея. Изглежда, че дъската е като дъска, а клетките й имат два цвята, бяло и сиво. Два квадрата са отбелязани с буквите A и B, единият е бял, другият е сив, сянката на цилиндъра пада върху белия квадрат. Начертана е и тясна вертикална ивица, която променя нюанса на сивото от бяло на тъмно сиво.

И значението на илюзията е, че квадрати A и B само изглеждат сиви и бели, но всъщност имат един и същ цвят, сиво, 797979. Подобно на това:А ивицата има само един нюанс на сивото, също 797979. Трудно е за вярване, но лесно за доказване.

Отворих рисунката в Adobe Photoshop и пробвах цветовете. След това с четка с цвят 797979 начертах линия от квадрат А до квадрат Б и го записах на видео. При интерес вижте видеото:

И още едно видео, посветено на тази илюзия. Голяма дъска и красиво момиче ще ви помогнат да натоварите мозъка си правилно.

Но това не е всичко. Вижте тази снимка, има три спирали, зелена, синя и розова:

Но това не е съвсем вярно, защото На снимката изобщо няма синьо. Спиралите, които изглеждат сини, като зелените спирали, всъщност са със същия зелен цвят 00ff96, като този:. Можете визуално да определите цвета и да разсеете съмненията само със силно увеличаване на фрагмента от картината, който е показан във видеоклипа:

Това е, оказва се, а ето и оптична илюзия.

Категория: