FastStone Image Viewer е безплатен редактор и преглед на изображения. Предимствата на FastStone са безплатни, неизискващи към ресурси, лесни за управление, интуитивен интерфейс и поддръжка на голям брой графични формати, вкл. PSD формат.

Можете да изтеглите FastStone Image Viewer от тази страница.

В допълнение към преглеждането на изображения, с FastStone можете да управлявате графични файлове, да сравнявате снимки, да премахвате червените очи, да изпращате снимки до различни социални мрежи, да преоразмерявате, завъртате, ретуширате, управлявате цветове и много повече.

В тази статия ще ви кажа как да използвате тази програма за изрязване и, ако е необходимо, подравняване на изображението.

Да започваме.

Първо отворете папката с изображения във FastStone и изберете желаното изображение, като щракнете върху него с левия бутон на мишката:

След това щракнете върху иконата на инструмента за изрязване:

Преглед на друго съдържание във функциите на FastStone Image Viewer
Пакетна обработка на снимки в FastStone Image Viewer
Подравняване и завъртане на изображения в FastStone Image ViewerПреглед на FastStone Image Viewer

Това ще отвори диалогов прозорец за този инструмент:

Две числа, 3648 и 2736, се показват в долния ляв ъгъл на диалоговия прозорец, това е размерът на изображението в пиксели по ширина и височина.

Сега просто трябва да задържите курсора на мишката върху снимката (курсорът ще се превърне в кръст), да натиснете левия бутон на мишката и да нарисувате рамка за изрязване:

След създаването на рамката, числата в долния ляв ъгъл на прозореца са променени. Числата в скоби (846 324) показват разстоянието на левия и горния ръб на рамката за изрязване от левия и горния ръб на оригиналното изображение, а числата в полетата за въвеждане 1727 и 1727 показват размера на рамката в пиксели.

За да запазите изображението, щракнете върху бутона "Изрязване без загуба във файл" , ще се отвори нов диалогов прозорец, където можете да посочите името на новия файл и да изберете папката за запазване.

Други начини за изрязване на изображения

По-горе описах как произволно да изрежете изображение, но можете да приложите изрязване с определени размери или пропорции.

Ако имате нужда от рамка с конкретни размери, въведете ги в полетата за въвеждане в долния ляв ъгъл на диалоговия прозорец:

Ако имате нужда от изрязване с определени пропорции, можете да ги зададете в секцията "Размер на хартията" (съотношение Papir). Можете да изберете размер от списъка или да добавите свой собствен.

Също така можете да промените ориентацията на рамката от вертикална на хоризонтална и обратно, като поставите отметка в квадратчето Flip Ratio.

Характеристики за изрязване на изображения в FastStone Image Viewer

Възможност за използване на "Правилото на третините" при рисуване, за това трябва да кликнете върху бутона "Покажи мрежа"

Можете да промените степента на затъмняване на изображението извън рамката, като преместите плъзгача

Използване на стрелкиМожете бързо да изберете предишното или следващото изображение в папка.

Категория: