Ако сте гледали Хари Потър, вероятно си спомняте снимките от Хогуортс. Хората, изобразени на тях, можеха да разговарят, да се смеят и дори да си отидат по работа. Това стана възможно благодарение на компютърната графика.

Предлагаме да започнете с нещо по-просто - например да съживите своя собствена снимка. По-долу ще намерите мобилни приложения, както и алтернативен вариант за по-свикналите да работят на компютър.

Какво са снимки на живо

Cinemagraphy или "живи" снимки са изображения, върху които фонът или обектът е анимиран: преминаваща кола, капка вода, пеперуда, пърхаща над цвете. Този ефект се получава чрез смесване на снимки и видеоклипове в специални програми.

Каква е разликата между снимки и видеоклипове на живо и GIF файлове

Кинематографията се намира в акаунтите на известни марки. Ефектът се използва за фокусиране на вниманието на публиката върху определена тема. Повече хора ще се интересуват от продукта. Броят на покупките ще се увеличи - при условие, че се окаже с високо качество. Искам да изям такъв бургер :

Видеоклиповете и GIF файловете не дават такъв резултат. Представете си: едно момиче седи на масата и пие сода. Какво продава това видео? Нов модел блуза или конкретно питие? За реклама на сода е идеална „жива“ снимка. Можете да направите буркан отблизо и да покажете как капките вода се стичат по стената.

Cinemagrafia добавя разнообразие към скучната презентация. Учителите в началното училище всеки път трябва да измислят как да изненадат детето. Можете да анимирате морето, мъглата или облаците в програмата за създаване на слайдшоу.

Как да направите снимка на живо: на телефон и компютър

Редактирането ще бъде по-бързо, ако имате статив на снимачната площадка. Той фиксира камерата, изключвайки всяко движение. Първият и последният кадър трябва да съвпадат или да са възможно най-сходни. Направете преходите възможно най-плавни, особено за Instagram или TikTok. Видеото се повтаря автоматично - резките движения в края изглеждат небрежни.

Друг проблем е осветлението. Ако по време на снимането се промени много (слънцето внезапно се скри зад облаците), по-лесно е да заснемете отново всичко.

Професионалистите използват Photoshop, Premiere Pro или After Effects от Adobe. За начинаещите е по-лесно да инсталират програма, при която кинематографията се извършва автоматично.

Cinemagraph Pro

Основното предимство на Cinemagraph Pro са удобните настройки на анимацията. Скоростта се регулира ръчно, ако е необходимо, можете да добавите забавяне.Има филтри, инструменти за корекция на цветовете. С помощта на плъзгачите можете да промените баланса на светлината и сенките, температурата и наситеността на нюансите.

Ако нямате вдъхновение, посетете официалния канал на FlixelPhotos в YouTube. Там са най-добрите произведения на потребителите. Има и видеоклипове с инструкции на английски.

Cinemagraph Pro работи само на Mac OS и iPhone. Цената на годишен абонамент е съответно от 1150 и 649 рубли.

Cinemagraph pro

Синемаграф

Алтернативна опция за собствениците на телефони с Android. Резултатът се записва като GIF или MP4 видео. Може да бъде изпратен незабавно чрез WhatsApp, Facebook, Twitter, Google+, GIPHY или Tumblr.

Можете да правите снимки и видеоклипове директно с приложението. За да получите добра снимка, задайте фокуса върху обекта и включете самоснимачката. Използвайте филтъра, ако желаете – по време на снимките или накрая. В настройките можете да промените броя на FPS и да изберете качеството.

Когато експортирате видеоклип в безплатната версия, се появява воден знак. За да го премахнете, трябва да закупите лиценз. Струва 99 рубли.

Синемаграф

PhotoSHOW PRO

Вече споменахме програми за създаване на слайдшоу. Сред тях особено се откроява PhotoSHOW PRO. Тук не можете да направите синемаграф от видео, но можете да анимирате всяко изображение. Каналът на програмиста в YouTube има ръководство стъпка по стъпка, което обяснява как да работите с инструмента Photo Animate.

А във PhotoSHOW PRO можете да направите вълшебен вестник от Хари Потър. Ще ви трябва оформление за вестник и подходящо видео. Видеото по-долу показва как да ги комбинирате.

Цената на пълната версия е от 995 рубли. След закупуване на софтуера ще се отворят десетки шаблони за пощенски картички, заглавия и колажи.Има библиотека от ефекти и преходи, колекция от музика. Какво радва, има подсказки и урок. Интерфейсът е прост, но неопитен потребител няма да навреди да играе на сигурно.

Обобщаване

Когато избирате програма, трябва да изхождате от целите си. Създаването на съдържание за Instagram е по-лесно на вашия смартфон: не е нужно да прехвърляте файлове към и от вашия компютър. Ако подготвяте презентация или видео за YouTube, е по-удобно да работите на голям екран. Компютърните редактори имат разширени функции и не се ограничават до създаване на синемаграфии.

Категория: