За всички отдадени фенове на Lightroom, които са чакали много дълго време за мобилна версия на любимия си софтуер, Adobe направи чудо: Lightroom mobile най-накрая е тук! Въпреки че тази програма не е напълно това, което бихме искали, Lightroom mobile (LRM) е напълно в състояние да отговори на очакванията на потребителите. Веднага трябва да сме ясни: това не е самостоятелно приложение.LRM работи във връзка с настолната версия на Lightroom (LRD). Lightroom mobile също няма разнообразие от инструменти или функция за визуализация с пълна разделителна способност. функции, които присъстват, например, във Photosmith. Но в замяна на това на потребителя се предлага по-висока производителност и солиден набор от опции за персонализиране на приложението.

Lightroom на планета и компютър:

LRM е безплатен, но само за тези, които са членове на някоя програма за абонамент от Adobe. Изключение е абонаментът за Creative Cloud Enterprise - има определени технически затруднения, които възпрепятстват въвеждането на Lightroom mobile в тази услуга. Ще ви е необходима и десктоп версия на Lightroom версия 5.4, за да работите. Lightroom mobile иска да работи само на iPad2 или по-нови таблети с iOS7.

Освен дразнещото налагане на абонамента от Adobe, всичко изглежда прилично и красиво.Остава да разберем защо LRM изисква най-новата облачна версия на настолния софтуер, за да работи. Причината се крие в използването на услугата Smart Preview, която дебютира в Lightroom 5. С негова помощ се извършва синхронизация чрез собствени облачни сървъри между десктоп и мобилни приложения. Това премахва ограниченията, които са типични за същия Photosmith, който се синхронизира само на устройства от същата мрежа. За съжаление технологията peer-to-peer все още не се поддържа от Lightroom.

Преглед на синхронизираните колекции Adobe премести от обичайната програма за преглед на файлове на Creative Cloud към отделен поддомейн lightroom.adobe.com. В бъдеще, според разработчиците, редица функции ще бъдат добавени към функцията за преглед. Преди да започнете да работите в LRM, трябва да влезете с LRD, да активирате синхронизирането, като зададете конкретни колекции за него. В същото време "олекотените" версии на оригиналните файлове се създават автоматично с помощта на Smart Preview.Докато потребителят е онлайн, колекциите и всички операции, извършвани върху изображения, се синхронизират автоматично между Lightroom mobile и Lightroom desktop. Възможно е също така да работите с изображения офлайн - за това трябва да активирате функцията за офлайн редактиране. След като активирате тази функция, LRM изтегля изображението при отварянето му и го добавя към кеша.

Въпреки че самите изображения за LRM са относително малки, което намалява времето за изчакване за зареждането им, но като група техният размер е достатъчно голям, за да изяде значителна част от iPad диска (съжалявам, че прекрасният алгоритъм за компресиране от сериала "Силиконовата долина" HBO всъщност не съществува). Следователно разработчиците са добавили съвсем разумно функция за изчистване на кеша, достъпна за потребителя. Що се отнася до синхронизацията, тя работи доста бързо, без проблеми - поне през Wi-Fi.Има само забележима пауза в началото на работата - програмният интерфейс "замръзва" за известно време, докато всичко, което е необходимо за онлайн работа, се зарежда от облака. И тогава можете да работите с вече заредени изображения - фоновата синхронизация няма да пречи.

В заключение, LRM ще бъде чудесен инструмент за лесно и удобно редактиране на снимки сред феновете на Lightroom, но Adobe ще трябва да работи усилено и да разшири функционалността на мобилната версия, за да привлече нови привърженици.

Категория: