Със сигурност поне веднъж сте се сблъсквали с проблема с отблясъците, ако сте снимали на дневна светлина. Добрата новина е, че този дефект може да бъде отстранен в подходящ фоторедактор. Можете да обработвате снимки на вашия телефон, компютър и онлайн. Но само софтуерът за настолен компютър предлага усъвършенствани инструменти, които ще ви позволят да се справите с проблема с отблясъците. В тази статия ще разгледаме два начина за премахване на отблясъците в снимка, дори и за начинаещи.

Как да премахнете отблясъците от снимка във PhotoMASTER

PhotoMASTER е софтуер за снимки всичко в едно, който е подходящ за хора с всички нива на умения. Фоторедакторът има автоматични инструменти за начинаещи и ръчни настройки за по-напреднали потребители.

Софтуерът предлага няколко опции за коригиране на този дефект, включително специален режим за портрети. Първо трябва да изтеглите фоторедактора на вашия компютър и да го инсталирате. За да стартирате инсталатора, щракнете двукратно върху него и следвайте инструкциите, които ще се появят на екрана.

1. Импортиране на снимка

Когато програмата е инсталирана, стартирайте я и добавете снимка за обработка. За да направите това, в началния прозорец щракнете върху „Отваряне на снимка“. Приложението работи с всички формати на изображения, включително RAW.

2. Премахване на пламъка

Ще обработваме изображение, което е направено на дневна светлина и следователно има силно фоново осветление вдясно. Нека се опитаме да се отървем от този дефект с помощта на ръчни настройки в дясната колона.

Намерете елемента Акценти и преместете плъзгача наляво. В нашия случай този параметър трябваше да бъде зададен на -100. Също така, ако желаете, можете да работите с настройката „Светлина“. Проследявайте промените в прозореца за визуализация - за да направите това, включете режима "Преди/След" .

3. Скриване на много акценти

Понякога има отделни дефекти в рамката, които трябва да се обработват отделно от цялата снимка. Например, трябва да премахнете отражението на дневна светкавица в очите или от очила, слънчеви отблясъци в пейзажни снимки и отблясъци от фенери. Можете да се отървете от тях с инструментите Healing Brush и Stamp.

The Healing Brush скрива дребните несъвършенства за миг. За да използвате този метод, отидете в секцията "Ретуширане" и изберете желания бутон. Регулирайте размера на четката и щракнете върху областта с дефекта. Програмата сама ще избере подходяща текстура за замяна.

Ако областта е голяма и със сложен фон, ще ви е необходима помощта на Щампа. Изберете го в секцията "Ретуширане" и боядисайте върху дефекта. Хванете копирания образец, който се появява до него с мишката и го плъзнете до областта на изображението, с която искате да покриете повредената област.

4. Премахнете блясъка от портретна снимка

Премахването на отблясъци от светкавици и мазен блясък може да бъде трудно, защото в същото време трябва да запазите естествената текстура на кожата и да не превръщате снимката в плоска рамка. PhotoMASTER има специален инструмент за това.

Отидете в секцията "Ретуширане" и изберете опцията "Перфектен портрет" . В предварително зададените настройки намерете предварително зададеното „Премахване на блясък“ и щракнете върху него, за да го наслагвате върху изображението. Запазете промените с бутона "Приложи" .

Това лечение леко намалява блясъка, но не го премахва напълно. Така се отървахме от страничните акценти, но запазихме естествения обем. Ако искате да постигнете по-силен ефект, коригирайте всичко сами. Отворете раздела „Ръчни настройки“ и потърсете елемента „Акценти“. Плъзнете плъзгача докрай наляво, за да премахнете напълно лъщенето на кожата.

Както можете да видите, за да разберете как да премахнете отблясъците от снимка във PhotoMASTER, нямате нужда от специални познания в ретуширането на снимки. Това е особено удобно, защото можете да изберете метода на работа в зависимост от сложността на задачата. Също така си струва да се отбележи, че този редактор на снимки почти не зарежда компютъра и работи бързо на слаби лаптопи.

Премахнете отблясъците в Lightroom

Lightroom е алтернатива на Photoshop за начинаещи. Той съдържа почти всички инструменти на професионален аналог, но софтуерът е по-лесен за научаване. Функциите на редактора включват криви, тонизиране, корекция на изкривяването, ефекти и др.

За бързо изглаждане на отблясъците и блясък в Lightroom можете да използвате аналога на печат.

  1. Качете снимката в програмата и я отворете в раздела "Разработка" . В дясната колона над списъка с основни инструменти потърсете „Spot Removal“ или „Spot Removal“, ако работите в английската версия.
  2. Коригирайте размера на четката и щракнете върху областта, която искате да коригирате. Програмата автоматично ще избере подобна област, която да замени осветяването. Можете да изберете друг фрагмент, като хванете втория кръг и го преместите около снимката.
  3. Щракнете върху Готово, за да приложите редакции към вашата снимка. След това изберете отново този инструмент в лентата с функции и обработете друга област.
  4. Ако рамката е твърде плоска, коригирайте настройката Opacity. Така новата текстура няма да блокира блясъка, а леко ще го заглуши. Това ще ви даде по-естествен ефект.
  5. Ако не можете да намерите текстурата, можете да използвате инструмента Четка за коригиране. Намира се на същия ред като Изтриване на зони.
  6. Очертайте проблемната зона и задайте елемента „светли зони“ в блока с настройки. Това трябва да премахне основните акценти. Внимавайте да не направите зоната твърде тъмна.

Lightroom също се предлага за Android и iPhone. Недостатъкът на фоторедактора е не много удобен за потребителя интерфейс - това е особено забележимо, ако работите на малък монитор. Въпреки че програмата не е много взискателна към системните индикатори, тя замръзва на слаби компютри.

В заключение

Слънчевите отблясъци, отблясъците при портретни снимки и фоновото осветление са най-често срещаните проблеми при снимане на снимки на дневна светлина или със светкавица. Понякога те се превръщат в "акцент" , но в повечето случаи напълно развалят изображението. Методите, които показахме, ще ви помогнат да се справите с този дефект, независимо от вашите умения в обработката на снимки.Просто изберете метода, който работи за вас и не се притеснявайте за лоши снимки.

Категория: