Всеки потребител рано или късно се изправя пред задачата да запази изображение на монитор или неговата област. Това действие се нарича "направете екранна снимка" .
Най-лесният начин да направите екранни снимки е да използвате копирането на целия прозорец на монитора, като натиснете клавиша Print Screen/SysRq на клавиатурата. Изображението на монитора ще бъде копирано в клипборда на компютъра. След това отваряме програмата Paint, която първоначално е включена във всяка компилация на Windows, чрез Старт ->Всички програми ->Аксесоари и просто натискаме клавишната комбинация Ctrl + V. Това е всичко, картината се вмъква в програмата, в програмата се отваря прозорец с „сниманата“ снимка на монитора.Този метод, разбира се, има редица недостатъци, защото трябва да платите за простота, например, не можете да запазите курсора на мишката, не можете да заснемете цялата картина, ако част от нея изпълзи от монитора, и др.

Snagit интерфейс

За щастие, има друг начин за сканиране на изображения на компютърен екран.
Snagit 10 е перфектен за "усъвършенствано" заснемане на изображения на монитор.
Програмата ви позволява да копирате както целия монитор и и зона за наблюдение. Можете също така да сканирате цялата уеб страница, независимо от нейната височина. Snagit 9 ще заснеме цяла уеб страница, която изисква вертикално превъртане, и ще я изобрази като едно единствено изображение. Тази програма ви позволява да записвате видео от екрана, да четете теста и да го копирате в клипборда или незабавно да създавате текстов документ от документи, от които текстът не може да бъде преместен с помощта на командите Copy / Paste, например от снимки или копиране -защитени PDF файлове. Друго "малко нещо" , което тази чудесна програма има, е извличането на икони и други графики от EXE и DLL файлове.

Когато става дума за възможности за заснемане на неподвижни изображения, Snagit 9 е ненадминат. Можете да копирате целия екран, можете част. Освен това, ако кликнете върху горния десен кръст "Затвори" , тогава програмата няма да се затвори напълно, но ще бъде минимизирана в тавата. Вече можете да започнете да копирате екрана с клавиша Print Screen / SysRq. Когато натиснете този клавиш (или големия кръгъл червен бутон в интерфейса, ако прозорецът е отворен), на монитора ще се появи следният показалец:

Лупата показва увеличено изображение на зоната, в която се движи кръстът за прецизно насочване към обекта. Освен това преместването на мишката точно (до пиксел) често е трудно да се стигне до правилното място, а тук програмата предоставя възможност за точно преместване на мерника с помощта на навигационните клавиши на клавиатурата, стрелките нагоре, надолу, надясно, наляво.Едно кликване съответства на преместване на един пиксел. Сега, като държите левия бутон на мишката, можете да преместите мерника до желаната точка на екрана. И отново, клавишите за движение ще помогнат за точното насочване на мерника и трябва да ги натиснете, без да пускате левия бутон на мишката. Ако искате курсорът на мишката да присъства на екранната снимка, щракнете върху бутона
, намиращ се в долната част на главния прозорец на програмата в прозореца "Параметри" .

Категория: