GIMP е безплатен софтуер за редактиране на изображения с отворен код.

Според ентусиастите на GIMP и мненията в Интернет, GIMP е алтернатива на Adobe Photoshop. Това твърдение не е вярно.

GIMP никога не се е позиционирал като алтернатива на Photoshop и никой безплатен софтуер не може да се конкурира със скъпо чудовище, което е подобрявано повече от десетилетие!

В тази статия ще обясня защо твърдението, че GIMP е алтернатива, е погрешно.

Вместо общ преглед на набора от функции и друга информация, която можете лесно да намерите в документацията на GIMP, фокусът тук ще бъде върху конкурентоспособността на GIMP и потенциалната полезност за дизайнерите.

Какво е GIMP

За тези от вас, които не са напълно запознати с GIMP, ето какво твърди GIMP, че е:

GIMP е програма за манипулиране на изображения на GNU. Това е безплатен софтуер, използван за задачи като ретуширане на снимки, композиране на изображения и създаване на проекти. Програмата работи на много операционни системи, на различни езици.

Защо е грешно да се сравняват GIMP и Photoshop

Като се има предвид, че GIMP е инсталиран като редактор на изображения по подразбиране за много популярни дистрибуции на Linux и Photoshop все още не се поддържа от тази операционна система, в известен смисъл твърдението, че GIMP е заместител на Photoshop за потребителите на Linux, е вярно.Но това обстоятелство по никакъв начин не прави GIMP алтернатива на Photoshop. единствената причина потребителите на Linux да използват GIMP е липсата на поддръжка за Photoshop на тази операционна система.

Photoshop се утвърди като най-популярния софтуер в своята ниша и всеки друг редактор на снимки, без значение колко добър или лош е, трябва да се сравнява с Photoshop.

Photoshop е комерсиален проект, така че има определени задължения към потребителите, които са го закупили, трябва да предоставя много функции и да има поддръжка от производителя, което е естествено за комерсиален софтуер.

GIMP, от друга страна, е безплатен софтуер и се поддържа само от ентусиазирани разработчици доброволци, така че този софтуер няма задължения към потребителите като търговски клиенти.

Освен това, сравняването на функциите на една програма за редактиране на изображения с друга от гледна точка на взаимната алтернативност само по себе си е неправилно: всяка функция, която не е в програмата в момента, може да бъде добавена към нея по-късно и в същото време бъдещите актуализации на програмата може да не отговарят на очакванията на потребителите.

Основни разлики между GIMP и Photoshop

Отбележете, какви предимства може да предложи GIMP пред Photoshop?

Основната разлика разбира се е цената. GIMP е напълно безплатен и с отворен код. Тези. Можете да използвате програмата абсолютно безплатно, въпреки че, ако желаете, можете да дарите произволна сума на нейните разработчици.

Въз основа на това безплатният GIMP може да бъде много полезен за начинаещ дизайнер, който просто иска да опита и да реши и за когото все още няма смисъл да плаща за Photoshop.

По отношение на хардуерни ресурси като изисквания за RAM и дисково пространство, GIMP изисква значително по-малко хардуерни ресурси от Photoshop.

Освен това GIMP е междуплатформен, т.е. подходящ е за различни операционни системи. Може да се използва на Mac, Windows, както и на Linux. Photoshop все още не е достъпен за потребители на Linux.

Интерфейс на GIMP на Linux:

Интерфейс на GIMP в Windows:

Интерфейс на Mac OS:

Но по отношение на възможностите за рисуване. редактиране и дизайн, Photoshop има несравнимо повече функции и инструменти от GIMP.

Въпреки това GIMP е много повече от просто приличен набор от функции и общността на разработчиците продължава да създава интересни и много полезни плъгини за него един по един.

Ако всичко, от което се нуждаете, е малък поднабор от функции на Photoshop, по-логично е да обмислите преминаването към GIMP, просто защото в крайна сметка няма да плащате за придобиване и да си губите времето в изучаване на Photoshop, който ще бъдете използва се рядко, ако изобщо го използва.

От друга страна, GIMP е по-трудно да се научи от нулата. защото много начинаещи и напреднали потребители намират неговия потребителски интерфейс за доста объркващ за начинаещ.

Направете прехода от Photoshop към GIMP по-лесен

Ако все пак решите да преминете от Photoshop към GIMP, можете да опитате да използвате програмата GIMPshop. Има същите характеристики и функционалност като GIMP, но използва потребителски интерфейс, подобен на Photoshop, вместо стандартния интерфейс на GIMP (GIMPshop не е наличен за Linux).

GIMPshop е модификация на GIMP. Интерфейсът, менютата и клавишните комбинации на GIMPshop са направени подобни на интерфейса на Photoshop. Както е описано по-горе, този интерфейс е създаден, за да улесни прехода от Photoshop към GIMP.

В допълнение, GIMPshop преименува филтри, които са аналогични на филтрите на Photoshop.

Моля, имайте предвид, че GIMPshop не поддържа Photoshop добавки, а работи само с собствени GIMP приложения (четки, плъгини, градиенти и др.).

Категория: