Без значение колко страхотен е фотоапаратът, снимката все още може да се окаже размита. Причините са различни: фокусът не работи, в момента на снимане ръцете трепереха или обектът се движеше, метеорологичните условия (дъжд, мъгла) пречеха. Лоша снимка може да бъде запазена с помощта на настройките в редактора на снимки. В статията ще анализираме как да премахнем замъгляването на снимка с помощта на програмата PhotoMASTER. Ако искате да научите за други начини за премахване на замъгляване от снимки на вашия смартфон или чрез онлайн услуги, последвайте връзката.

Стъпка 1. Инсталиране на програмата

Изтеглете инсталатора на PhotoMASTER и започнете да разопаковате с двукратно щракване. Изберете типа и местоположението на инсталацията, изчакайте процесът да завърши. Намерете пряк път на вашия работен плот и стартирайте приложението.

Стъпка 2. Добавяне на изображение

Щракнете върху големия зелен бутон "Отвори снимка" или задръжте клавишите Ctrl+O. Намерете замъглена снимка в директорията, която трябва да бъде коригирана. Друга възможност е да прехвърлите желаното изображение от Explorer в прозореца на програмата. PhotoMASTER поддържа всички често срещани формати на изображения, включително RAW изображения.

Стъпка 3. Изостряне

В секцията „Подобрения“ намерете раздела „Острота“. В елемента "Изостряне" трябва да настроите 3 параметъра. „Сила“ е общото значение на остротата. „Радиус“ подчертава острите контури на обекта, „Праг“ изглажда малки дефекти и пиксели, които могат да се появят поради прекомерната сила на приложения ефект. За да увеличите настройките, преместете плъзгачите надясно. Точните настройки зависят от това колко замъглена е оригиналната рамка.

Кутията "Blur" , напротив, е отговорна за размазването на изображението. Във вашия случай не е необходимо да променяте параметрите в него.

Стъпка 4. Подобряване на яснотата на отделните секции

Ако трябва да коригирате избрани области в снимка или да премахнете замъглената цензура, използвайте инструмента за корекция. Това е в категорията Ретуширане в горната част на менюто.

"Коректор" ви позволява да обработвате фрагменти от изображението. За да направите това, трябва да настроите параметрите на четката: размер, ниво на оперение и прозрачност. Сега отидете в раздела Sharpness и регулирайте силата, радиуса и прага по същия начин, както направихте по-горе. Прекарайте четката върху желаната област от снимката - яснотата на тази област ще се промени.

Стъпка 5. Запазете изображението

Можете да направите замъглена снимка ясна директно при запазване. Щракнете върху менюто „Файл“, след това „Редактиране на снимка и запазване“. Ще се отворят настройките за опции за експортиране.В раздела Острота изберете степента на изостряне: леко, умерено или силно. Удобно е да запазите няколко версии на изображението и да оставите тази, която ви подхожда най-добре.

Как иначе можете да подобрите снимката си

Качеството на снимката се влияе от осветлението, при което е направена. Като работите върху баланса на светлината и сянката, контраста и яркостта, можете също да коригирате недостатъците. За да направите това, отидете отново в менюто "Подобрения" и в раздела "Основни" коригирайте тона на снимката. Параметрите, които значително влияят на качеството са "Експозиция" , "Контраст" , "Светли моменти" . Преместете плъзгачите наляво и надясно, докато постигнете желаното съотношение на яркост и осветеност.

Обобщаване

Програмата PhotoMASTER ви позволява да направите изображението ясно като цяло или да премахнете замъгляването от определени области. Изтегляйки програмата, ще получите и страхотни инструменти за подобряване на нюанса, осветлението, наситеността.Ако не искате да си играете с настройките, можете да приложите автоматични подобрения само с едно кликване

Категория: