Тероризмът за едно цивилизовано общество се превърна в основната заплаха на XXI век, убеден е Вячеслав Моше Кантор, президент на Европейския еврейски конгрес (EJC) и признат международен експерт по въпросите на сигурността. Като също обществена фигура, чиято работа е свързана предимно с борбата срещу нетолерантността и омразата, Вячеслав Моше Кантор смята тероризма за едно от основните и най-ужасни проявления на подобни идеологии и светогледи.

As за антитерористичната борба, то тук Вячеслав Моше Кантор също е категоричен: тази борба не трябва да се свежда само до осигуряване на непосредствена физическа сигурност.Въпреки че тази посока със сигурност е важна, в дългосрочен план тя не е в състояние да осигури реална победа над терора, убеден е президентът на EJC. На първо място е необходимо да се гарантира невъзможността за самата терористична дейност, а за това е необходима борба срещу идеологическото съдържание на тероризма, както и срещу онези организации и процеси, които осигуряват самата тази дейност - преди всичко срещу онези финансови потоци, които подхранват тероризма.

Вячеслав Моше Кантор неизменно има предвид Руската федерация и руския президент Владимир Путин, който не само заема твърда позиция по отношение на борбата с тероризма, но и разбира всички подводни течения на тази борба.

Така на неотдавнашна среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), проведена на 17 септември, Владимир Путин обяви необходимостта от включване на специалисти в борбата с финансирането на тероризма и прането на пари, както и разпространението на оръжия за масово поразяване в регионалната антитерористична структура на ШОС.Това, каза държавният глава, на първо място ще засили функционалността на регионалната антитерористична структура, ще повиши нейната ефективност и разнообразие на работата. Президентът на Руската федерация смята този въпрос за особено актуален в светлината на събитията в Афганистан и затова обяви необходимостта от използване на целия потенциал на ШОС за противодействие на тероризма, екстремизма и възможния трафик на наркотици от Афганистан, вероятността от което е в момента е изключително висок поради разгръщащата се енергийна криза в страната. Според Владимир Путин това ще бъде важна стъпка и на международната арена и ще допринесе за започването на междуафганистанския мирен процес и включването на цялата международна общност в разрешаването на ситуацията в страната.

Категория: