В тази статия ще разгледаме какво представляват SOCKS прокситата и защо са толкова важен инструмент за защита на вашите онлайн дейности. Също така ще обсъдим различните видове SOCKS проксита, как да изберете правилния за вашите нужди и как SOCKS се различава от HTTP проксита.

Какво е SOCKS прокси

SOCKS е най-иновативната и модерна масова прокси технология. Този протокол ви позволява да прехвърляте пакети данни от сървъра към клиента чрез междинен прокси сървър.

SOKS функционира, като пропуска трафик през прокси сървър, който има свой собствен уникален IP адрес, осъществявайки крайната връзка с дестинацията. Най-новият протокол SOCKS5 използва TCP и UDP връзки за препращане на трафик.

SOCKS прокситата използват три различни типа удостоверяване:

 • нулево удостоверяване, което не изисква идентификационни данни
 • удостоверяване на вход и парола, което изисква валидни идентификационни данни
 • GSS-API удостоверяване, когато и клиент, и сървър използват методи за удостоверяване на ниво операционна система.

Разликата между HTTP и SOCKS проксита

HTTP-прокси е вид прокси, което работи върху стандартния протокол за прехвърляне на хипертекст, предлагайки на потребителите общи функции като кеширане на уеб страници и тунелиране. Въпреки това, той не защитава IP адреса на клиента, което го прави уязвим за излагане.

За да осигурят пълна анонимност, хората започнаха да използват SOCKS прокси сървъри, които обработват целия мрежов трафик, без да разкриват IP адреса на потребителя. Това осигурява допълнително ниво на сигурност за тези, които желаят да останат анонимни онлайн.

Как работи SOCS проксито

HTTP прокситата все още се използват широко, но тъй като SOCKS прокситата са по-сигурни и надеждни, те стават все по-популярни за достъп до блокирани сайтове.

Сравнение на SOCKS и HTTP проксита

 • Функционалността на SOCKS и HTTP прокситата са доста сходни, с единствената разлика, че socks проксито работи на специален порт, докато https може да се използва в комбинация с http прокси или дори http сървър. Освен това някои администратори блокират socks прокси сървъри и позволяват само http/https връзки, което дава възможност на потребителите да заобикалят ограниченията на nat/firewall с помощта на https прокси. Що се отнася до нивото на работа, http и https прокситата работят на по-високо ниво от socks прокситата, което ви позволява да декодирате трафик, предаван през tcp връзка. От друга страна, тъй като socks не използва http протокола, всеки може да види предадената информация, което ограничава използването й за определени цели.Въпреки това, той е много гъвкав и може да обработва много различни видове заявки, като препращане на имейли, p2p споделяне и прехвърляне на файлове.
 • Скоростта на връзката на HTTP и SOCKS проксиможе да варира в зависимост от типа на прокси сървъра. Публичните проксита обикновено са безплатни и могат да бъдат претоварени, докато споделените проксита предлагат по-високи скорости поради по-малко потребители. Елитните проксита осигуряват най-бързите връзки, но са по-скъпи. SOCKS е оптимизиран за пренос на данни и изтегляне, което го прави популярен избор за торент клиенти.
 • SOCKS прокситата осигуряват допълнителен слой сигурност и поверителностчрез протокол, който използва изрично разрешение. Това става чрез процес, известен като ръкостискане, който отваря и затваря тунела. По този начин практически няма риск от достъп до вашите данни от уеб страници.
  Http прокситата не се считат за сигурни поради способността им да приемат и декодират трафик. За да се осигури сигурност при използване на http проксита, е необходимо да се създадат тунелни връзки. Най-надеждният начин за заобикаляне на ip-bans и други настройки, докато е напълно анонимен, е да използвате браузъри за защита срещу откриване. Това решение може да бъде скъпо, но несъмнено е най-бързият и удобен избор за гарантирана поверителност.
 • Благодарение нашироката гама от съвместимост http проксита са най-добрият избор за много приложения. От друга страна, socks прокситата могат да бъдат чудесни за определени задачи, които изискват повече гъвкавост в конфигурацията. Важно е да запомните, че http и https са най-добри за оперативна съвместимост, докато socks прокситата се отличават с гъвкавост.

Къде да купя SOCKS прокси

Съставихмерейтинг на ТОП-20 най-добри SOX прокси доставчици, за да можете да сравните цените и функциите, преди да закупите сървър.

РейтингИме на доставчикаSOCKS прокси ценаВръзка за покупка
1Едно тире50 - RUB 830https://proxy-onedash.ru/socks
2PapaProxy0,24 - 5 $https://papaproxy.net/ru/socks.php
3Proxy625 - 99 rub.https://proxy6.net/
4Proxy55 - 25 $https://proxy5.ru/buy/socks
5Проксис1,4 - 3,6 $https://proxys.io/ru/p/privatnye-socks5-proksi-dlya-raboty-lyubyh-prilozheniy-vygodnye-ceny-i-garantii-kachestva
6Прокси Русия25 - 300 rub.https://proxy-russia.ru/server/socks5
7Най-добри прокситаот 390 rub.https://best-proxies.ru/proxylist/socks/
8SocProxy34 - 110 rub.https://socproxy.ru/
9Прокси магазин37 - 48 rub.https://proxy-store.com/
10MobiProxyот 1238 rub.https://mobiproxy.net/
11Прокси решения100 - 300 rub.https://proxy-solutions.net
12Lexic42 - 127 rub.https://lexic.ml/
13Проксимания5 - 60 rub.https://proxymania.ru/
14Ярки данни0,62 - 35 $https://brightdata.com/
15Мобилно прокси пространство2490 - RUB 7990https://mobileproxy.space
16Soax7 - 29 $https://soax.com/
17Анонимен облак150 - 690 $https://anonym.cloud/
18Пълномощен продавач50 - 194 RUBhttps://proxy-seller.io/
19O2 проксиот 45 рубли.https://o2proxy.com
20SSL Private Proxy3,5 - 15 $https://www.sslprivateproxy.com/

SOCKS прокси безплатно

Могат да се използват безплатни SOCKS проксита, ако непрекъснатата и анонимна работа не е толкова важна за вас. Отворените SOCS служат повече за еднократни задачи или екстремни случаи (без пари за закупуване на платени проксита и т.н.).

Можете да видите списъка с безплатни SOCKS проксита на следните уебсайтове:

 • http://free-proxy.cz/ru/proxylist/country/all/socks5/ping/all
 • https://freeproxylist.ru/protocol/socks
 • https://spys.one/socks/
 • https://advanced.name/en/freeproxy?type=socks5
 • https://bg.proxy-tools.com/proxy/socks5
 • https://hidemy.name/ru/proxy-list/
 • https://www.freeproxy.world/?type=socks5
 • https://www.proxy-list.download/SOCKS5
 • https://hideip.me/ru/proxy/socks5list

Изводи

 • Socks прокси е вид прокси, което маршрутизира пакети с данни между клиента и целевия сървър, използвайки различни протоколи.
 • Могат да се използват за заобикаляне на ограничения или филтри, както и за осигуряване на анонимност при сърфиране в мрежата чрез скриване на IP адресите на потребителите.
 • Използвайки socks прокси, потребителите могат да сърфират в интернет безопасно, без да се притесняват от цензура или наблюдение.
 • С повишена защита на поверителността и неограничен достъп, socks прокситата стават все по-популярни сред хората, които се грижат за сигурността и поверителността в Интернет.
 • В допълнение, тези проксита предлагат надеждна производителност, предоставяйки висока скорост на връзката и добра стабилност, както и техническа поддръжка от опитни професионалисти.
 • По този начин е очевидно, че socks прокситата са ефективен инструмент за осигуряване на онлайн сигурност и свобода на достъп до всички видове съдържание в Интернет.

Категория: