Smartwatch ви помага да останете свързани и да изпълнявате няколко задачи едновременно, така че никога да не пропускате нито един момент. Независимо дали предпочитате да държите телефона си далеч или постоянно пропускате важни обаждания, смарт часовникът се синхронизира с вашия смартфон, за да можете удобно и дискретно да управлявате цифровия си живот. Много от тях дори се използват като проследяване на активността, за да ви помогнат да следите здравето си. Това ръководство ще ви помогне да изберете най-добрия смарт часовник за вашите нужди.

Какво може да направи един смарт часовник?

Умните часовници не само показват часа.Те действат като спътник на вашия смартфон, като доставят сигнали, известия, приложения и други направо на китката ви. Те дори могат да се използват като проследяващи дейности. За да бъдат напълно функционални, почти всички смарт часовници трябва да бъдат свързани чрез Bluetooth и в обхвата на смартфон или таблет с Android или iOS. Някои свързани смарт часовници обаче имат 3G/LTE възможности и могат да работят, без да са свързани с друго устройство.

Докато смартфоните се превърнаха в съществено значение за поддържане на връзка и организиране, смарт часовниците са наистина създадени за света, в който живеем днес. Случвало ли ви се е да пропуснете обаждане или съобщение, защото не можете да чуете телефона си? Или сте били на грешното място, за да проверите имейла или социалните медии? Има безброй ситуации, които изискват дискретен достъп със свободни ръце до смартфон, а смарт часовникът осигурява това - тънък, удобен и без бъркотията, която телефонът може да причини.

Операционни системи за интелигентен часовник.

Smartwatch изисква сдвояване със смартфон, за да получава известия. Важно е да разберете, че не всички смарт часовници ще работят с всички смартфони.

Повечето смарт часовници са съвместими с устройства с Android или iOS, а в някои случаи и с двете. Някои имат собствени операционни системи и работят само с определени устройства от същата марка. Други може да са съвместими с някои операционни системи. Тъй като смарт часовникът е проектиран да работи със смартфон, трябва да се уверите, че е съвместим със съществуващата операционна система на вашия телефон.

Когато избирате операционна система за смарт часовници, има няколко неща, които трябва да имате предвид освен основната съвместимост. В по-голямата си част Android Wear и Watch OS са по-сходни, отколкото не. Watch OS има репутация на бърза, чиста и последователна.Пускат се само приложения, които преминават през строгия процес на одобрение на Apple. Android Wear използва модел с отворен код, който създава много опции за персонализиране.

Tizen е по-нова операционна система, използвана от Samsung, която е подобна на Android Wear. Освен това е платформа с отворен код за смарт часовници, смартфони, таблети и др. Tizen има свои собствени приложения и предоставя потребителско изживяване, което може да се прехвърля от устройство на устройство.

Microsoft Band 2 използва операционната система Windows 10, за да доставя известия, визуализации на имейли и известия от календара. Band ще работи с iOS, Android и Windows phone. Когато е сдвоен с Windows phone 8.1, Microsoft Band 2 също поддържа личния цифров асистент Cortana.

Стил и дисплей.

Важно е да изберете смарт часовник, който можете да носите удобно всеки ден. Харесва ли ви как изглежда на китката ви? Часовникът показва ли това, което искате? Ето няколко съображения, върху които да помислите:

Каишки за часовници

Умните часовници се предлагат в различни стилове и дизайни, някои от които са съвместими със стандартни 16 mm, 20 mm и 22 mm каишки, които могат да се променят, за да персонализирате външния вид на вашето устройство. Някои презрамки имат бързо освобождаване, което прави още по-лесно да промените стила си с допълнителни презрамки. Ако предпочитате класически стил, който напомня на традиционен часовник, ще ви подхожда устройство с кожена каишка или каишка от неръждаема стомана. Други часовници са оборудвани с гъвкави силиконови каишки, което е добър избор, ако планирате да ги използвате за дейности на открито или фитнес. Някои марки смарт часовници продават допълнителни опции за каишки.В допълнение, за още по-голям избор, много марки трети страни продават свои собствени колекции каишки за часовници, които са съвместими с множество модели смарт часовници.

Характеристики на дисплея

OLED и AMOLED

OLED (Органичен светоизлъчващ диод) и AMOLED (Органичен светоизлъчващ диод с активна матрица) дисплеите работят без задно осветяване, индивидуално осветявайки всеки пиксел за наситено черно и високи съотношения на контраст. Освен това те обикновено са по-тънки и използват по-малко енергия от други видове дисплеи на смарт часовници. OLED екраните могат да показват един,многоцветен или пълноцветен, докато AMOLED винаги е пълноцветен екран.

LCD ДИСПЛЕЙ

Тези дисплеи използват подсветка, за да създадат изображение на екрана. LCD (течнокристални дисплеи) с отразяващ дизайн обикновено работят добре при слънчева светлина и други ярки условия.

Черно и бяло

Тези екрани са известни с това, че пестят живота на батерията, като често работят по-дълго между зарежданията, отколкото цветните дисплеи. Някои черно-бели дисплеи използват E-Ink или E-Paper, което ви позволява да гледате екрана на открито или в ярко осветена стая без отблясъци.

Дисплей

Някои дисплеи на интелигентен часовник са винаги включени, докато други се активират от движение, за да запазят живота на батерията.

Водоустойчив/Водоустойчив

Ако знаете, че ще използвате устройството си за дейности на открито, като бягане или колоездене, трябва да помислите за водоустойчив смарт часовник. Проверете внимателно спецификациите, за да разберете колко вода може да поеме вашият смарт часовник.

Химически укрепено стъкло

Часовниците със закалено стъкло като Corning Gorilla Glass са проектирани да издържат на ежедневно носене, така че не е нужно да се притеснявате за драскотини, прах или други повреди.

Интерфейс

Сензорен екран

Тези дисплеи са базирани на жестове и ви позволяват да управлявате устройството си с докосване или плъзгане за лесно, интуитивно превъртане и навигация.

Бутони и ленти

Взаимодействието с устройството се осъществява чрез бутони, разположени на циферблата на часовника, които ви позволяват да предприемате действия като правене на снимка, регистрация в социални мрежи и много други. Ако предпочитате по-традиционен, прост подход към управлението на устройството, това може да е добър вариант. Някои смарт часовници се управляват от въртяща се рамка около дисплея, което ви позволява да навигирате през приложения и системни менюта. Някои също имат бутони, като панела, за команди за начало и връщане.

Известия.

Умният часовник може да показва различни известия като входящи обаждания, пропуснати повиквания, текстови съобщения, имейли, съобщения в социалните медии, напомняния за срещи, будилници и други.

Много часовници могат да се персонализират напълно, което ви позволява да избирате какви известия да получавате, какво да се показва на началния ви екран, фоново изображение, уиджети и други.
Независимо дали искате да получавате основни известия и да преглеждате останалите от съдържанието на вашия
телефон или искате да получите пълното съобщение на вашия смарт часовник? Някои устройства просто ще ви уведомят с икона, звуков сигнал или вибрация, докато други може да покажат цялото съобщение.

Подобно на Bluetooth слушалките, някои интелигентни часовници ви позволяват да извършвате и получавате телефонни обаждания директно през устройството, а не само да получавате известия (при условие, че е в безжичния обхват на вашия смартфон).

Специални функции.

Допълнителните функции варират от устройство на устройство, така че трябва да помислите как ще използвате своя смарт часовник в ежедневието. Ето някои функции, които трябва да имате предвид:

Проследяващи дейности

Ако търсите устройство за здраве и фитнес, потърсете вграден крачкомер (измерва стъпките), акселерометър (измерва интензитета), монитор за сърдечен ритъм или друга технология за проследяване. Тези функции ви позволяват да измервате и проследявате показатели за дейността, като предприети стъпки, скорост, изгорени калории и сърдечен ритъм. Някои смарт часовници имат собствени напълно интегрирани системи за здраве, които предлагат персонализирани тренировки или комплекти за здраве.

Гласов контрол

Дайте гласови команди, водете си бележки, изпращайте и получавайте текстови съобщения, сърфирайте в мрежата и много повече, всичко със свободни ръце.

Музика

Съхранявайте музика във вътрешното хранилище на вашето устройство за незабавен достъп до вашата музикална библиотека. Или изтеглете приложение, което ви позволява достъп до музика, съхранена на вашия смартфон.

Аларма

Предоставя звуково или вибрационно предупреждение, когато сте извън безжичното покритие.

GPS

Някои смарт часовници имат и GPS, така че можете да проследявате и картографирате бягането си или просто да се ориентирате в града.

Приложения.

Често ли губите телефона си? Изтеглете приложение за местоположение на телефона, което ще сигнализира за липсващ телефон, ако е в обхвата на Bluetooth. Преглеждайте камерите за трафик в реално време, за да определите часа на пристигане. Или персонализирайте циферблата си, като промените цвета, дизайна, текста и преминете от аналогов към цифров часовник, за да направите своя смарт часовник уникален.

Много популярни приложения за смартфони се присъединяват към света на смарт часовниците и библиотеката от вълнуващи нови приложения нараства бързо.Много устройства ви позволяват да поставяте приспособления на екрана си, така че приложенията, които използвате най-често, да са лесно достъпни. От емисии в социалните медии до фитнес тракери до игри, приложенията за изтегляне ви позволяват да персонализирате вашия смарт часовник, за да отговаря на вашите нужди.

Категория: