Изборът на прокси сървър е наистина трудна задача, нали? Е, ние ще ви улесним. Ето най-добрите съвети, които ще ви помогнат да изберете правилния прокси сървър.

Чудили ли сте се някога какво се случва всеки път, когато сърфирате в интернет и защо прокси сървърите са толкова важни?

Можете да бъдете писател на есета, използващ прокси сървър, или технологичен гуру, запознат с тънкостите на прокси сървърите. Както и да е, важно е да бъдете внимателни при избора на прокси сървър.

За щастие тази статия ще ви предостави всички съвети, от които се нуждаете, за да направите правилния избор. Да се заемем с работата.

Какво е прокси сървър

Всъщност прокси сървърът е посредник или портал между вас и интернет. Нека си представим, че живеете във Великобритания от 18 век и имате молба или желание за кралицата. Ще трябва да предадете молбата си на дясната ръка на монарха, която след това ще я предаде на нея.

В този случай прокси сървърът е дясната ръка на интернет. Това е посредник, чрез който интернет трафикът преминава към заявения от вас уеб адрес и обратно. Сървърът също така ви изпраща всички данни, получени от уеб адреса.

Повечето хора се чудят: защо да използват прокси сървър, вместо просто да отидат на сайта? Просто е.

Прокси сървърите правят много повече, отколкото си мислите. Освен че действат като портал, те също така осигуряват сигурност и поверителност. Типичен съвременен прокси сървър действа като защитна стена и предоставя кеш данни, за да ускори нормалните заявки.

Видове прокси сървъри

Преди да започнете да избирате прокси сървър, важно е да отбележите, че те се предлагат в различни видове. Знаейки как работи всеки ще ви помогне да изберете правилния сървър за вашите нужди. Ето списък с различни видове прокси сървъри:

Публични проксита

Това е един от най-популярните видове прокси сървъри. Всъщност можете дори да наречете този сървър „пойна птица“. Ето защо: този прокси уведомява уебсайтовете, че е прокси и ви идентифицира към уеб сървъра, като препраща вашия IP адрес. Много фирми, училища и дори обществени библиотеки използват това прокси, защото е сравнително лесно за настройка.

Анонимни проксита

Анонимният прокси осигурява анонимност - както подсказва името. Той не споделя вашия IP адрес с уебсайтовете, които посещавате. Това помага за намаляване на риска от кражба на самоличност, както и за скриване на навиците ви за сърфиране.Разстройвате ли се всеки път, когато видите нещо като „готини мацки във вашия район“ да изскача на екрана?

Ако мразите да се излагате на базирано на местоположение маркетингово съдържание, определено ще харесате този тип прокси. Това е така, защото може да попречи на сайта да насочва маркетингово съдържание към вас. Например, ако новинарски сайт знае вашето местоположение, той ще ви изпрати истории, свързани с вашия регион.

Анонимен сървър обаче намалява вероятността сайтовете да използват определени методи за насочване на реклами.

Прокси с висока анонимност

Това е един от най-безопасните начини за сърфиране в мрежата. Прокси с висока анонимност често променя IP адреса, който представя на уеб сървъра. Това прави трудно и почти невъзможно проследяването на посоката на движение.

Изкривяване на проксита

Това прокси работи почти точно като анонимно прокси, но с малка разлика.Вместо да скрие напълно вашия IP адрес, той предава фалшив адрес, което прави да изглежда, че работите от друго място. Ако разглеждате сайтове с ограничения за съдържанието, този сървър ще ви бъде полезен.

Защо трябва да използвате прокси

Ако все още се съмнявате в предимствата на прокси сървъра, ето защо имате нужда от него:

  1. За повишаване на сигурността: Това може да е очевидно твърдение, но интернет вече не е защитен. Това е луда зона и ако не внимавате, можете да станете жертва на хакери. За щастие, прокси сървърите могат да шифроват уеб заявки за подобрена сигурност. Те могат също така да предотвратят достъпа на известни сайтове със зловреден софтуер до вашето устройство.
  2. Поверителност: Никой не обича да бъде следван. Ако непрекъснато преглеждате поверителна информация в интернет, определено се нуждаете от прокси сървър за по-поверително сърфиране.Някои прокси сървъри може или да скрият вашия IP адрес напълно, или да го променят, за да ви запазят анонимни.
  3. За да контролирате използването на интернет: Ако сте родител или работодател, може да почувствате необходимост да контролирате как вашите деца или служители използват интернет. Понякога децата могат да се натъкнат на вредно съдържание, когато използват интернет. По същия начин някои служители може да използват мрежата на компанията, за да разглеждат други уебсайтове. С прокси сървър можете лесно да им попречите да имат достъп до определени уебсайтове. Можете също да проследите всички уеб заявки и да видите кои сайтове са посетили.
  4. За да заобиколите ограниченията: Попадали ли сте на уебсайт, до който нямате достъп поради ограничения, наложени на вашето местоположение? Неприятно е, нали? Е, прокси сървърите могат лесно да променят местоположението ви, което прави възможен достъп до ограничено съдържание.Например, ако се опитвате да заобиколите интернет цензурата и да гледате забранени видеоклипове в YouTube, можете да използвате прокси на YouTube.

Съвети за избор на прокси сървър

Готови ли сте да изберете прокси сървър? Ето няколко съвета, които да имате предвид, когато избирате:

Решете какъв тип прокси имате нужда

Както споменахме по-рано, има различни видове прокси сървъри. Трябва само да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди. Важно е обаче да се отбележи, че всеки тип прокси има своите плюсове и, разбира се, минуси. Определете за какво ви трябва проксито, за да избегнете избора на грешен тип за вашите нужди.

Изберете надежден продавач

Ако търсите откъде да купите прокси сървъри, несъмнено ще бъдете затрупани с тонове компании и фирми, които ги продават. Въпреки това, не всички от тези компании са законни. Някои от тях може да продават проксита с ниско качество, които изобщо не си вършат работата.

Ето защо е важно да се придържате само към законни и надеждни компании, които предлагат висококачествени сървъри на страхотни цени.

Помислете за цената

Цената е много важна, когато става въпрос за избор на прокси сървър. Тя може да не е номер едно в списъка, но определено е един от факторите, които трябва да имате предвид. Първото нещо, което трябва да се отбележи, е, че може да бъде трудно да получите безплатно прокси, което работи толкова добре, колкото платено. Има една стара поговорка, която гласи, че не получавате нищо добро безплатно.

Въпреки че тази поговорка може да не е напълно вярна, тя определено е вярна, когато става въпрос за прокси сървъри. Ако попаднете на безплатен прокси, има голям шанс той да е свързан с криптиране и рискове за сигурността.

Въпреки че цената е важна, не трябва да базирате решението си само на този фактор. Някои прокси сървъри може да изглеждат доста скъпи, но си заслужават. Просто потърсете прокси, чиято цена съответства на неговата производителност.

Вижте потребителските отзиви

Какво казват другите потребители за него? Разберете какво казват другите потребители за прокси доставчик ще ви помогне да направите правилния избор. Тук обаче има една малка пречка. Къде мога да намеря истински потребителски отзиви?

Може да се натъкнете на брилянтен преглед, но е твърде късно да разберете, че е фалшив. За да избегнете този сценарий, разгледайте популярни форуми като Quora, където потребителите споделят личния си опит. По този начин можете да получите истински отзиви, които да ви помогнат да вземете решение.

Разгледайте контролния панел на проксито

На пръв поглед това може да изглежда като незначителен фактор. Защо трябва да погледнете таблото за управление на доставчика, преди да закупите прокси сървър? Всичко е просто. Никой не иска да се свърже с поддръжката само защото трябва да види статистика за употреба или да купи допълнителни проксита.

Проверете дали доставчикът предлага табло, както и различни функции на таблото. Така можете да се насладите на гладка работа.

На пръв поглед получаването на прокси е доста лесно. Този процес обаче трябва да бъде внимателно обмислен. Надявам се, че тази статия ще ви помогне да направите правилния избор. Нуждаете се от още съвети как работят прокситата? Попитайте поддръжката на прокси продавача за повече подробности - те ще помогнат.

Категория: