Хартията за принтера е само на пръв поглед проста покупка. Отделните видове се различават по плътност, качество на хартията, степен на прозрачност, гладкост. Освен това има допълнителни видове хартия, например фотохартията на Canon може да има други параметри. Как да преминем през джунглата от характеристики и да изберем най-добрата хартия за печат?

Хартията за печат се избира най-добре от гледна точка на самия принтер. Не се препоръчва да купувате една и съща хартия за мастиленоструйни и лазерни принтери. Специфичните характеристики на тези устройства изискват преди всичко леко различна плътност на материала.

Критерии за избор на хартия за печат

Хартията за печат трябва да отговаря на два основни критерия:

 1. Тип принтер
 2. Възлагане на печатни материали.

На първо място, теглото на хартията трябва да съответства на вида на принтера, а нейната гладкост, качество, перфорация и прозрачност са аспекти, които са свързани с това дали разпечатките са официални или бизнес, дали са покани или прости документи. Всички тези параметри трябва да се вземат предвид: какво трябва да се печата, в какви количества и на какво оборудване и само от тази гледна точка трябва да се избира хартията.

Има и документи за специални задачи:

 • самозалепваща хартия за принтери
 • хартия с размер на предварително отпечатан етикет
 • арт хартия
 • хартия за визитки.

Основни параметри на хартията за печат

Самозалепващата хартия за принтери се характеризира с малко по-различни параметри от обикновената хартия, но те могат да варират в широки граници.

Когато избирате конкретен тип хартия, обърнете внимание на:

 • Плътност, т.е. теглото на лист хартия, което се изразява в грамове на квадратен метър; това, на първо място, дава информация за твърдостта на хартията - колкото по-ниска е плътността, толкова по-лек и следователно по-гъвкав е отделен лист хартия. Стандартната офис хартия е с тегло от 80 до 100 g/m2, докато хартията, използвана за печат на покани, например, обикновено е с тегло от 160-250 g/m2. Изборът на плътност се определя от характера на документите за печат, както и от възможностите на принтера (не всички машини могат да приемат по-твърди листове хартия).Хартията, която е твърде дебела, може да повреди оборудването.
 • Дебелината е отделен параметър и не трябва да се бърка с плътността; Дебелината показва как хартията реагира на сгъване. За традиционната офис хартия тази цифра е около 110 микрона.
 • Степен на хартията - това може да се обобщи като "бяло съдържание" , тъй като показва яркостта на хартията на принтера. Най-висок клас - А, среден - Б; клас C е най-икономичната и следователно най-малко бялата хартия, обикновено жълтеникаво-сива.
 • Непрозрачност - изразена като процент; високата непрозрачност означава, че хартията абсорбира по-малко светлина и следователно е по-здрава и по-издръжлива. Когато използвате хартия с ниска непрозрачност, съществува риск печатът от едната страна да прозира от другата страна. Това води до нечетими документи при двустранен печат.
 • Формат - хартия за принтер А4, т.е. формат 210 x 297 mm е най-популярният, но не е единственият вариант на пазара.Например хартията за фотопринтер с персонализиран размер изисква специално устройство, не всеки принтер поддържа фотохартия и не всеки принтер печата в размери, различни от A4, като Brother DCP-T510W или Epson EcoTank L3050. Гладкостта означава качество на печат. Колкото по-гладка е картата, толкова по-добре ще бъдат предадени цветовете върху нея, отделните детайли и цялото ще бъде по-контрастно. За черно-бял печат това може да не е толкова важно, но ако се интересувате от фотохартия за принтер, този параметър е изключително важен.

Вижте също: Инструменти за рисуване.

Видове принтери и хартия

Матричната хартия, която все още може да се намери в много офиси и институции, е значително по-различна от другите разновидности.

Характеристики на хартията за матричен принтер:

 • перфориран странично
 • сгъваем дизайн
 • отделни листове се съединяват
 • има два слоя (което се използва при отпечатване на оригинал и копие едновременно).

Най-търсеният продукт в момента е хартията за мастиленоструйни и лазерни принтери. Леките хартии са добър избор за мастиленоструен принтер. Теглото обаче не трябва да е по-малко от 80 g/m², тъй като това на практика елиминира двустранния печат и също така често допринася за засядане на хартия в подаващото устройство. Що се отнася до хартията за лазерни принтери, като Canon Pixma G2411 или Brother Ink Benefit DCP-J105, по-добре е да купувате хартия малко „по-тежка“ (до 120 g / m2). Трябва също да обърнете внимание на хартиите, предназначени само за цветен или черно-бял печат.

Хартия за фотопринтери - каква трябва да бъде?

Фотохартията за мастилено-струйни и лазерни принтери трябва да се избира преди всичко според устройството. Не става въпрос само за формата, но и за поддържаната граматика.

Най-често срещаните размери фотохартия са:

 • A4 (297 x 210 mm)
 • A3 (420 x 297 mm)
 • A3+ (483 x 329 mm)
 • A5 (210 x 148 mm)
 • A6 (148 x 105 mm)
 • формат на пощенска картичка (150 x 100 мм).

Що се отнася до теглото на хартията, фотохартията се препоръчва между 115 и 450 g/m², докато се признава, че наистина добрата хартия започва от около 230 g/m². Той ще работи чудесно в комбинация например с HP DeskJet Ink Advantage 5075, но не трябва да купувате много тънка хартия, тъй като всеки път ще печата незадоволително. Не е необходимо обаче да купувате много дебела хартия.

Категория: