Интересувате ли се да започнете уебсайт на WordPress? Независимо дали сте амбициозен разработчик или срамежлив кулинарен блогър, трябва да се регистрирате при уеб хост. Въпреки това, ако сте начинаещ, може да нямате ни най-малка представа как да изберете доставчик и план за данни.

За щастие има много опции за хостинг. Като сравнявате техните функции и услуги, можете да изберете хоста, който най-добре отговаря на вашите нужди.

В тази статия ще обясним какво е хостинг на уебсайтове и защо изборът на правилния доставчик е толкова важен за вашия бъдещ успех. След това ще разгледаме три фактора, които трябва да имате предвид, когато избирате хостинг доставчик на WordPress. Да започваме!

Въведение в хостинга на уебсайтове

Накратко, уеб хостингът е това, което ви позволява да имате уебсайт в интернет. Използвайки мощни уеб сървъри, хостинг компаниите хостват и управляват достъпа до множеството файлове, които изграждат вашия уебсайт.

Когато закупите хостинг план, данните за вашия уебсайт се съхраняват на един или повече сървъри. Всеки път, когато посетител посети вашия сайт, неговият браузър изпраща заявка до съответния сървър. Този сървър изпраща обратно вашите файлове на уебсайта и браузърът ги показва на посетителя.

Също така е важно да не бъркате име на домейн с уеб хост. Името на домейна на вашия сайт е основният му URL адрес (например „https://mywebsite.com“). Ако вашият хостинг сървър е „домът“ на вашия сайт, тогава името на вашия домейн е неговият домашен адрес.

Има няколко различни вида хостинг. Някои от по-популярните включват:

  • Споделен хостинг. Най-простият и евтин вариант, споделеният хостинг е, когато множество уебсайтове и потребители се хостват на един и същ физически сървър.
  • Виртуални частни сървъри (VPS). Точно като споделения хостинг, VPS планът съхранява файловете на уебсайта ви на същия сървър като много други файлове на уебсайта. Вашият сайт обаче има собствен виртуален раздел със специални ресурси, което го прави отделен и по-сигурен.
  • Специализирани сървъри. Хостинг опция от висок клас, която предоставя на вашия сайт собствен физически сървър. Осигурява максимална сигурност и производителност, но е много скъп.
  • Хостинг в облак. Облачният хостинг предоставя достъп не до един физически сървър, а до мрежа от сървъри, които споделят натоварването на файловете на вашия сайт (и данни за сайтовете на други потребители). По този начин вашият сайт ще бъде достъпен, ако един сървър се повреди.

Освен просто осигуряване на място за вашия сайт, хостинг услугите обикновено управляват много процеси зад кулисите. Те могат да се погрижат за поддръжката на уебсайта, архивирането, сигурността и др. Какво ще получите зависи от избрания от вас доставчик и план.

Защо изборът на правилния хостинг доставчик и план е толкова важен

Има много опции за хостинг и всяка има свои собствени последици за вашия сайт. Изборът на хостинг пряко влияе върху ежедневното ви управление на сайта, както и върху удобството при използването му. В допълнение, вашият интернет доставчик и план за данни ще повлияят на сигурността, производителността, процента на непрекъсната работа на вашия сайт и други.

В крайна сметка успехът (или провалът) на всеки сайт до голяма степен се определя от неговия хостинг. Поради тази причина може да помислите за управляван план за WordPress.Този тип хостинг ви предлага пълен пакет, който прави управлението на уебсайта ви много по-лесно.

Управляваният хостинг на WordPress е страхотна опция за всеки потребител, но особено за начинаещи. Ето някои предимства на такъв хостинг:

  • Достъп до квалифицирана техническа поддръжка
  • Силна сигурност и архивиране
  • Оптимизиране на вашия сайт за най-добро представяне

Това са само някои от многото предимства на избора на управляван WordPress хостинг. Това е по-удобно решение, което премахва много ключови технически задачи от вас, така че можете да се съсредоточите върху създаването на съдържание и/или управлението на вашия бизнес.

Управляваният хостинг е ниво на услуга, а не тип план сам по себе си. С други думи, можете да намерите управляван споделен хостинг, управляван VPS хостинг и т.н.Тези планове обикновено са малко по-скъпи от техните неуправляеми партньори, но ползата може да си заслужава.

Много доставчици предлагат управляван WordPress хостинг и е важно внимателно да изберете компанията, с която ще работите. Когато подписвате договор с хостинг доставчик, вие обикновено поемате дългосрочен ангажимент, така че е важно да приемете това решение сериозно.

3 фактора, които трябва да имате предвид при избора на хостинг доставчик

С толкова много разнообразие и толкова много зависимости от хостинг доставчици, може да бъде полезно да стесните търсенето си, като се съсредоточите върху най-важните критерии. Имайки предвид това, нека разгледаме три ключови фактора, които трябва да имате предвид при избора на хост.

1. Вашите нужди

Всеки WordPress сайт има свой собствен набор от цели. Можете да управлявате обикновен блог, бизнес уебсайт или магазин за електронна търговия. Различните случаи на употреба имат различни нужди.

Например, голям онлайн бизнес с много трафик ще се нуждае от силна сигурност и оптимизация на производителността, така че клиентите да могат да пазаруват удобно и безопасно. Той също може да се нуждае от повече ресурси.

От друга страна, скромният аматьорски блогър вероятно ще се справи добре с хостинг план с по-основни функции. Когато избирате, трябва да имате предвид вида на сайта, който създавате, и коя ще бъде вашата аудитория.

Някои доставчици се грижат за един специфичен тип потребители, докато други имат пакети, които отговарят на различни нужди. Например XFiveX Hosting предлага тарифи за почти всички. Малките фирми, магазините за електронна търговия и дори разработчиците, които търсят светкавично бързи безглави WordPress сайтове, трябва да намерят правилния план за своите уникални изисквания.

Изводът е, че уеб хостингът не е универсален. Разумно е да изберете доставчик, който предлага различни ценови планове, така че ако нуждите на вашия сайт се променят с времето, да не се налага да премествате сайта си на друго място.

2. Опции за поддръжка на клиенти

Всички хостинг доставчици трябва да предложат на клиентите си солидна система за поддръжка, така че ако възникнат проблеми, те да могат да бъдат коригирани и решени възможно най-бързо. Реалността обаче е, че някои хостинг доставчици са известни с предоставянето на минимално обслужване на клиентите.

Гол екип за поддръжка на клиенти може да бъде изключително разочароващ. Тъй като може да имате нужда от тях по време на период на сериозни проблеми с вашия сайт, вие искате вашият хост да бъде на разположение и компетентен.

Като минимум, трябва да потърсите солидна база данни и система за билети за поддръжка, за да можете да се свържете с тях и да получите бърз отговор на вашите въпроси. В идеалния случай се нуждаете и от достъп до чат на живо и поддръжка по телефона.

Най-добре е да изберете доставчик, който предлага множество канали за поддръжка, за да можете да използвате този, който е най-удобен за вас във вашата конкретна ситуация.Също така препоръчваме да проверите потребителските отзиви за всеки хостинг доставчик, който обмисляте, за да видите какви са впечатленията на реалните клиенти.

3. Планове и цени

За много хора бюджетът може да бъде истинско ограничение. Затова е важно да бъдете реалисти за това какво можете да си позволите да инвестирате в хостинг. Искате да намерите баланс, без да плащате повече за ненужни добавки, но без да пренебрегвате основните функции, които ще осигурят благосъстоянието на вашия сайт.

Преди да потърсите доставчик и план, трябва да знаете какъв е вашият бюджет. Можете да намерите опции само за $5 на месец, докато хостингът от висок клас може да струва стотици долари на месец. Имената на домейни също подлежат на годишна такса, така че трябва да имате предвид и тези разходи.

Плановете са почти толкова разнообразни, колкото и самите хостинг доставчици, което може да затрудни избора. Използвайте някоя от сравнителните таблици, за да направите своя избор и внимателно прегледайте подробностите за всеки план, преди да направите своя избор.Някои важни функции, за които може да искате да внимавате, включват място за съхранение, архивиране, наблюдение на производителността и сигурност.

Заключение

Създаването на нов уебсайт може да изглежда като трудна задача. Всеки става начинаещ в даден момент и изборът на хостинг доставчик е една от първите стъпки, които ще трябва да предприемете. Въпреки това не трябва да се чувствате така, сякаш сте навлезли в неизследвана територия. Ако имате необходимите знания, можете да вземете мъдро решение за бъдещето на вашия уебсайт.

В тази статия разгледахме три основни момента, които трябва да имате предвид при избора на хостинг доставчик:

  • Вашите нужди
  • Опции за поддръжка на клиенти
  • Планове и цени

Имате ли въпроси относно избора на хостинг доставчик на WordPress? Кажете ни в секцията за коментари по-долу!

Категория: