В тази статия ще разберем как да отпечатваме различни файлове във Photoshop, като картини, снимки и други. Ще разгледаме подробно печата във Photoshop, за да можете бързо и лесно да създавате висококачествени разпечатки на листове A4 и A3 с помощта на принтер и касети за цветен и черно-бял печат.

Подготовка за печат във Photoshop
 1. Отворете файл във Photoshop

  Стартирайте програмата и отворете файла, който искате да отпечатате, като изберете "Файл">" Отвори" и намерите файла на вашия компютър.

 2. Проверете размера и разделителната способност на изображението

  Преди да отпечатате картина или снимка, уверете се, че е с правилния размер и разделителна способност за печат. Изберете "Изображение">" Размер на изображение" (Изображение>Размер на изображение) и задайте желаните параметри.

Печат във Photoshop стъпка по стъпка

 1. Изберете Файл>Печат или натиснете Ctrl+P, за да отворите диалоговия прозорец за печат.
 2. Изберете вашия принтер от падащото меню "Принтер" .
 3. Задайте формата на хартията, върху която искате да отпечатате изображението (напр. A4 или A3).
 4. Задайте ориентацията на листа (портрет или пейзаж) в секцията "Ориентация" .
 5. В секцията „Управление на цветовете“ изберете „Документ“ и задайте цветовия профил да съответства на вашия принтер и хартия.
 6. В секцията "Изход" изберете вида на печат - цветен или черно-бял.
 7. Ако е необходимо, задайте разширени настройки за печат като качество на печат, тип хартия и др.
 8. Щракнете върху "Печат" , за да изпратите файла на принтера.

Съвети за печат на Photoshop

 • Когато отпечатвате снимки, уверете се, че вашият принтер и касети са подходящи за отпечатване на висококачествени снимки.
 • Ако искате да отпечатате изображението си на няколко листа хартия, използвайте функцията „Печат на плочки“. Това ще ви позволи да разделите изображението на няколко части и да ги отпечатате на различни листове.
 • Когато отпечатвате векторни файлове като лога или илюстрации, уверете се, че са с висока разделителна способност, за да избегнете загуба на качество при печат.
 • Ако не сте сигурни дали настройките ви за печат са правилни, опитайте първо да отпечатате пробна страница. Това ще ви помогне да избегнете грешки и ще спестите консумативи.

Таблица: Настройки за печат на Photoshop

ПараметърОписание
ПринтерИзберете вашия модел принтер.
Формат на листаИзберете размера на хартията за печат (например A4, A3).
ОриентацияИзберете портретна или пейзажна ориентация на листа.
Управление на цветоветеЗадайте цветовия профил, за да съответства на вашия принтер и хартия.
ИзходИзберете вида на печата - цветен или черно-бял.
Размер и резолюцияЗадайте подходящ размер и резолюция за печат.

Кой принтер и касети е по-добре да използвате за печат през Photoshop

Изборът на принтер и касети за печат през Photoshop зависи от вашите нужди, бюджет и предпочитания. Ето няколко съвета за избор на вашия принтер и касети:

 1. Определете целта на отпечатването: Ако трябва да отпечатате висококачествени снимки, обмислете използването на фотопринтер. За да отпечатате векторни изображения и текст, е достатъчен обикновен мастиленоструен или лазерен принтер.
 2. Резолюция на принтера: Изберете принтер с висока разделителна способност на печат (обикновено посочена в DPI - точки на инч). Колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-ясни и по-детайлни ще бъдат вашите разпечатки.
 3. Тип на принтера: Мастиленоструйните принтери обикновено предлагат по-добро качество на цветен печат, особено при отпечатване на снимки, но може да работят по-бавно и по-скъпо. Лазерните принтери са добри за отпечатване на текст и черно-бели изображения, те са по-бързи и по-икономични, но качеството на цветните разпечатки може да е по-ниско.
 4. Касети: Използвайте оригинални касети от производителя на принтера или качествени съвместими касети. Те ще осигурят оптимално качество на печат и ще намалят риска от повреда на принтера. Например, касетите за принтер на Samsung ще работят с оригинални или съвместими касети, но се уверете, че избирате касети от реномиран производител, за да избегнете проблеми с качеството на печат или повреда на принтера.
 5. Цветова гама: Ако планирате да отпечатвате снимки с широка цветова гама, изберете принтер, който поддържа широка цветова гама, като например Adobe RGB.

Някои популярни марки принтери, които работят добре с Photoshop печат:

 • Epson (като сериите SureColor и Expression Photo)
 • Canon (като серията PIXMA Pro и imagePROGRAF)
 • HP (напр. DesignJet и ENVY Photo series)

Категория: