През 2016 г. британското футболно списание FourFourTwo класира най-добрите емблеми на футболни клубове в света. Емблемата на ПФК ЦСКА зае почетното 8-мо място. След 4 години испанското спортно издание Marca направи анкета сред своите читатели коя е най-красивата емблема на футболен клуб. И този път логото на ЦСКА беше в топ 10 - 9-то място.

ЦСКА е един от най-титулуваните руски клубове. През 2005 г. армейците първи от родните отбори печелят европейския клубен турнир - Купата на УЕФА. Във всяко първенство на Русия ЦСКА е един от претендентите за високи места. Ако говорим за този сезон, експертите на сайта Legalbet.kz виждат армейците като претендент за шампионските медали.

В статията ще разкажем за историята на емблемата на ЦСКА - как се е променяла за повече от сто години и по какви причини е направена.

Емблемата на ЦСКА

OLLS, OPPV, CDKA, CDSA и CSK MO

Историята на ЦСКА започва през 1911 г., когато на базата на Дружеството на любителите на ските са създадени футболни отбори, които след това сформират един - ОЛЛС. Емблемата на този отбор беше кръг с вписани в него букви O, L, L и C (две букви L бяха поставени в буквата O, а буквата C беше в средата на буквите L).

През 1923 г. на базата на съществуващите спортни дружества са създадени ведомствени отбори. В резултат на това OLLS се трансформира в OPPV (Експериментална и демонстрационна площадка на Всеобуч). Емблемата остава кръгла. Кръгът символизира буквата O. Червена звезда и буквите P, P и V бяха поставени на син фон.

През 1928 г. по случай 10-годишнината от образуването на Червената армия е създаден Централният дом на Червената армия (ЦДКА). Екипът на OPPV премина под контрола на тази организация. Емблемата на ЦДКА беше жълта буква С с вписана в нея червена звезда.Под звездата имаше жълта буква K, а върху звездата бяха буквите C, D, K и A. Буквите C и K означаваха „спортен клуб“.

След Великата отечествена война Червената армия е преименувана на Съветска армия. Съответно името на клуба се промени - той стана известен като CDSA. В емблемата буквата K е заменена с C.

През 1957 г., в резултат на реформата във въоръжените сили, армейският футболен отбор започва да представлява Централния спортен клуб на Министерството на отбраната. Преименуван е на ЦСК МО. Емблемата се промени драстично. Базиран е на знаме, подобно на знамето на значката на спортния клуб на ВВС на MVO.

ЦСКА

През 1960 г. армейският отбор получава сегашното си име - ЦСКА (Централен армейски спортен клуб). Новата емблема изглеждаше като бял щит. В горната част на фона на син триъгълник имаше червена звезда със сърп и чук. В центъра имаше надпис ЦСКА с червени букви по диагонал (отгоре надолу).

През 1989 г. белият цвят на щита е променен на червен. В началото на 90-те години към емблемата (около щита) е добавен венец. През 1998 г. на дъното се появи топка. Буквите станаха триизмерни и подредени хоризонтално, а фонът на щита стана зелен.

През 2008 г. по инициатива на новия собственик на клуба Евгений Гинер се извършва поредната смяна на логото. Сега щитът е боядисан в червени и сини цветове под формата на вертикални ивици. В долната част на щита има топка, по краищата - венец с вплетени червени панделки. На лентите - датата 1912 г. и съкращението PFC (професионален футболен клуб). В горната част на щита има триизмерен бял надпис ЦСКА. Над щита има червена звезда.

Именно тази емблема беше разпозната от английските и испанските медии и техните читатели.

Категория: