Мисля, че няма да открия Америка, като твърдя, че дизайнът (външният вид) на един сайт е един от най-важните критерии за успеха, а оттам и за рентабилността на всеки интернет проект. Освен това дизайнът е важен за популяризирането на проекта, не само ако основното съдържание на сайта е графика, но и във всички други опции. Но, разбирате ли, колкото и полезна да е информацията, как може посетителят да я използва, ако просто не може да я намери? Освен това трябва да намирате информация бързо, тъй като средният потребител рядко остава на нов сайт за повече от няколко десетки секунди.

Как дизайнът на уебсайт влияе върху SEO промоцията

Дизайнът на уебсайт може да има значително влияние върху SEO промоцията. Някои от важните аспекти на дизайна, които могат да повлияят на SEO, включват:

 1. Структура на сайта: Добрата структура на сайта помага на роботите да индексират сайта ви по-ефективно и да разберат кои страници са най-важни и подходящи за конкретна заявка. Разделянето на вашия сайт на категории и използването на логически вътрешни връзки може да направи вашия сайт по-лесен за индексиране.
 2. Скорост на зареждане на сайта: Търсачките обичат бързите уебсайтове, така че скоростта на зареждане може да повлияе на класирането на вашия сайт. Оптимизирането на размерите на изображенията, използването на кеширане, използването на CDN и други техники могат да подобрят скоростта на изтегляне.
 3. Отзивчив дизайн: Отзивчивият дизайн, който гарантира, че вашият сайт се показва оптимално на различни устройства и екрани, също е важен за SEO, тъй като търсачките могат да вземат това предвид, когато определят класирането.
 4. Четимост и използваемост: Ако вашият сайт е проектиран зле, това може да отблъсне потребителите и да доведе до висока степен на отпадане. Това може да повлияе негативно на SEO, така че е важно да създадете сайт, който е лесен за използване и привлича посетители.
 5. Качество на съдържанието: Добрият дизайн може да подобри четливостта на съдържанието и да го направи по-привлекателно за потребителите. Съдържание, което е лесно за четене и разбиране, може да подобри ангажираността на потребителите и времето на сайта, което може да има положителен ефект върху SEO.

Спецификации за дизайн на уебсайт за SEO

В днешно време има много големи и малки студия, които се занимават с промоция на уебсайтове и повечето от тях предоставят доста висококачествени услуги. Но дори и тук има клопки. Най-често срещаният проблем на неопитен клиент е, че не може да изложи правилно изискванията си към изпълнителя.И най-трудното за клиента е да посочи в техническото задание как би искал да вижда графичното оформление на задачите на бъдещия си проект.

И тук стигаме до основния въпрос, повдигнат в този материал -какви изисквания и желания за дизайн трябва да посочи клиентът на студиото:

 • Важен фактор е "лекотата" на дизайна, защото никой няма да чака, докато тежките изображения се заредят в браузъра, потребителят просто ще си тръгне. Следователно изображенията трябва да бъдат не само красиви и информативни, но и оптимизирани за мрежата.
 • Графичният дизайн трябва да е интуитивен! Търсачките индексират страница въз основа на нейното текстово съдържание, но изображенията не са текст, търсачките няма да ги прочетат. Следователно върху изображения на бутони, указатели и др. трябва да има текст. Освен това, ако скоростта на интернет връзката е лоша, някои браузъри деактивират показването на изображения и ако текстът е направен под формата на изображение в картината и не е html код, тогава потребителят просто няма да види необходимото връзки.
 • Напоследък различни мобилни устройства станаха широко разпространени, от телефони до таблети, а броят на посетителите на сайта от мобилни устройства надхвърли 10%. Естествено, собственикът трябва да вземе това предвид. Можете да проверите как ще се показва сайтът на дисплеите на различни мобилни устройства, като използвате безплатния емулатор на мобилния интернет браузър Opera, който можете да изтеглите от официалния им сайт.
 • И последното, но вероятно това обстоятелство трябва да се вземе предвид на първо място, така че ресурсът от самото начало на работата си да не бъде подложен на действието на песимизиращи филтри на търсачките. Самото споменаване на съкращението „AGS“ (това е песимизиращият филтър на Yandex, означава „anti-shit site“) кара уебмастърите да се изнервят . Така че, за да не попаднете под ACS и неговите приятели, е необходимо да се вземат предвид не само свойствата на текстовото съдържание, но и уникалността на графиката на сайта! Един млад проект определено трябва да спре да използва изскачащи прозорци и рамки!
 • Не забравяйте за търсенето на изображения! Това е чудесно за получаване на нискочестотен трафик (например за конкретни модели продукти).

Удобният за SEO дизайн на уебсайт може да ви помогне да създадете уебсайт, който е добре оптимизиран за търсачките. По-долу са някои важни моменти, които трябва да имате предвид, когато пишете ТЗ за дизайн на уебсайт с оглед на SEO:

 • Структура на сайта: Уверете се, че ТЗ съдържа информация за структурата на сайта, което ще помогне на роботите за търсене да индексират вашия сайт по-лесно. Това включва дефиниране на основните категории страници, поставяне на връзки към началната страница и други важни елементи от структурата на сайта.
 • Ключови думи: Включете ключовите думи, които искате да използвате на страниците на уебсайта си в ТЗ. Това ще помогне на дизайнера да разработи дизайн, който ще вземе предвид тяхното разположение на страницата, както и използването на мета тагове за оптимизиране на съдържанието на страниците.
 • Отзивчив дизайн: Уверете се, че ТЗ съдържа информацията, че сайтът трябва да бъде проектиран с помощта на адаптивен дизайн. Това ще позволи на вашия сайт да се показва оптимално на различни устройства и екрани, което ще помогне за подобряване на класирането му в търсачките.
 • Скорост на зареждане на сайта: Включете в ТЗ информацията, че сайтът трябва да се зарежда бързо. Това включва оптимизиране на размерите на изображенията, използване на кеширане, CDN и други техники, които могат да подобрят скоростта на зареждане на сайта.
 • Четливост и използваемост: Включете информация, че сайтът трябва да бъде проектиран с най-добри практики за четливост и използваемост. Това може да включва поставянето на важна информация на страниците на сайта, използването на прост и лесен за четене шрифт, удобното разполагане на елементи на страницата и други фактори, които могат да подобрят използваемостта на сайта.
 • Съдържание: Включете информация, че сайтът трябва да бъде проектиран така, че лесно за четене и разбираемо съдържание да е достъпно за потребителите.Това може да включва създаване на съдържание, което е лесно за четене и разбиране, използване на важни ключови думи в съдържанието и оптимизиране на заглавия и мета тагове за търсачките.

Оценка на дизайна на уебсайта

Когато оценявате дизайна на сайт в контекста на SEO, можете да обърнете внимание на следните аспекти:

 1. Структура на сайта: Оценете структурата на сайта и се уверете, че е лесна за разбиране за потребителите и търсачките. Структурата на сайта трябва да е логична и йерархична, с ясна навигация и лесен достъп до всички страници на сайта.
 2. Мобилна реакция: Оценете колко удобен за мобилни устройства е вашият сайт. Сайтът трябва да има адаптивен дизайн, който позволява на потребителите удобно да разглеждат сайта на всяко устройство.
 3. Скорост на зареждане: Оценете скоростта на зареждане на вашия сайт. Сайтът трябва да се зарежда бързо, така че потребителите да не го напускат поради дълго зареждане на страницата. В допълнение, скоростта на зареждане на сайта е важен фактор за класиране в търсачката.
 4. Цветове: Оценете използването на цветове на вашия сайт. Цветовете могат да помогнат за привличане на вниманието на потребителя и подобряване на потребителското изживяване. Твърде ярките и несъответстващи цветове обаче могат да влошат възприемането на информацията в сайта.
 5. Типография: Оценете използването на типография на вашия сайт. Добре подбраната типография може да подобри четливостта и възприемането на информацията в сайта. Въпреки това шрифтовете, които са твърде малки или сложни, могат да влошат потребителското изживяване.
 6. Изображения: Оценете използването на изображения на вашия сайт. Изображенията могат да подобрят потребителското изживяване, но също така могат да забавят зареждането на даден сайт. Уверете се, че изображенията са оптимизирани за бързо зареждане, имат подходящи alt атрибути и не затрудняват индексирането от търсачките.
 7. Вътрешни връзки: Оценете използването на вътрешни връзки на вашия сайт. Вътрешните връзки помагат на търсачките да разберат структурата на сайта и връзките между страниците.Уверете се, че вътрешните връзки на вашия сайт съответстват на структурата на сайта и помагат на потребителите да намерят информацията, от която се нуждаят. Имам предвид блокове с връзки, навигационни трохи и т.н.

Сайтът, разбира се, на първо място трябва да съдържа полезна за потребителя информация, но освен това трябва да е удобен и приятен за разглеждане и търсене до степен, в която посетителят да иска да се върне отново към него .

Категория: