Формула 1 е най-бързата състезателна серия в света. Екипните инженери работят ден и нощ само за да гарантират, че колата им е поне със стотна по-бърза. И за това те ще отидат на всякакви средства.

В началото на март се проведе първото Гран При за новия сезон на F1. И както мнозина може би са забелязали, цветовете на повечето автомобили са станали по-черни. Няма нищо общо с обществено действие. Освен това решението за добавяне на тъмни тонове е не само дизайнерско, но и инженерно. Как цветът на колата може да го ускори - ще разкажем по-нататък.

Всичко е въпрос на тегло

За да кажете как работи кола от Формула 1, ще ви трябва повече от една статия. Но в нашия случай познанията за обикновените автомобили са достатъчни. По-точно - за дизайна на двигателя.

Мощността се измерва в конски сили. Колкото повече от тях, толкова по-бърза е колата. Може ли боята да повлияе на мощността на двигателя? Разбира се, че не. Тогава какъв е смисълът?

Важен е не само броят на "конете" , но и масата, която движат. Тук се крие цялата тайна. Основният материал на F1 колите е въглеродни влакна. Обикновено е боядисан в цветовете на отбора и спонсорите. Сама по себе си боята тежи малко, но предвид дизайна на някои машини теглото й може да достигне килограм. Несравним лукс за Формула 1.

Преди екипите се опитваха да работят с този индикатор поради броя на приложените слоеве. Едва сега обаче те стигнаха до идеята напълно да се откажат от използването на боя. И оригиналният цвят на използваните въглеродни влакна е черен.

Разбира се, няма да има напълно черни коли на пистата. Най-малкото защото "Формулата" е много обвързана със спонсори, които купуват реклама върху автомобили. Въпреки това, да не се прилага боя върху някои части на екипите е доста способен, което те направиха.От гледна точка на дизайна изглежда елегантно. Погледнете кола Williams или Haas (https://www.pushcar.ru/img/public/2023/1597_2.jpg.webp).

Боята може да повлияе на колата по други начини

Проучването на свойствата на боята в автомобилните състезания продължава от дълго време. Инженерите се опитваха да разберат кой тип боя ще подобри аеродинамичния ефект на носовия конус: гланц или мат. Но тук все още не е намерен категоричен отговор - всичко зависи от дизайна на елемента.

Боята също може да повлияе на нагряването на някои елементи. Черният цвят привлича по-добре слънчевата светлина, което означава, че се нагрява по-бързо. Затова се опитват да използват по-студени цветове до двигателя.

Понякога дизайнът е нещо повече от външен вид. Но дори практичният подход не пречи да изглеждате стилно.

Източник: https://match.center/kz/

Категория: