Въпрос:

Здравейте, моля, обяснете защо по принцип имате нужда от RAW конвертор?
С други думи: Какво може да прави RAW конвертор, какво Photoshop не може и какво трябва да се прави в конвертора и какво трябва да прави Photoshop?Моля, изяснете за начинаещ, Поздрави, Макс.

Отговор:

За какво служи - за обработка на файлове, взети директно от камерата в необработен вид, без промяна на източника.

RAW-формат - "суров" , необработен, некомпресиран, формат на данни за нещо, в нашия случай за снимки. Този формуляр съдържа необработени данни от матрицата в камерите.В цифровата фотография това е, така да се каже, аналог на негатива във филмовата фотография
Заедно с камерата е включен диск с RAW конвертор от производителя на тази камера. Почти всеки производител на фотоапарати има собствен RAW файлов формат и собствен софтуер за конвертирането му (DPP от Canon, Nikon Capture от Nikon и др.)JPG.webp тип. Съвременната камера прави това по подразбиране, когато качва файл на компютър. Но можете да изтеглите снимки във формат RAW на производителя на камерата и след това да разберете сами.

Общо казано, RAW форматът се използва от хора, занимаващи се с продукти за печат с големи размери и разделителна способност, както и от професионални (не "сватбени" фотографи), тъй като RAW прощава грешки при експониране.

И RAW конверторът не може да направи нищо от Photoshop. Това е конвертор, той конвертира един формат в друг. Native Photoshop RAW е универсален, но не взема всичко, но ви позволява да не засягате самия RAW файл по време на обработката.Всички промени се записват в специален файл с описание.

“Не разбирам съвсем какво не трябва да правите в конвертора, ако снимката не отива за печат, а за Photoshop, за да не правите едно и също нещо два пъти? Нещо като това. С уважение, Максим.»

Максим, Adobe Photoshop Lightroom е програма основно за конвертиране на цифров формат в обикновен (въпреки че там има нещо за ретуширане на снимки) и нищо друго, а плъгина на Adobe Camera Raw е заобработкана RAW изображениябез конвертиране. Тези. ако трябва да дадете изображението на клиента след обработката му във формат RAW, тогава ще трябва да работите с Adobe Camera.

Така че в този случай отговорът на този въпрос е много прост:
Ако снимката отиде във Photoshop, тогава нито Lightroom, нито Adobe Camera изобщо са необходими. В конвертора трябва само да конвертирате и нищо друго, всичко останало, по-бързо и по-добре, ще бъде направено от PhotoshopИзползвайте конвертора на Nikon, за да конвертирате снимки в некомпресиран BMP.webp и да работите допълнително с изображението във Photoshop .Е, запазете оригинала, разбира се.

Категория: