Въпрос:

Здравейте!

Запазвам изображение за мрежата с прозрачен фон в PNG формат. В обикновения преглед на изображения на Windows картината изглежда нормално. Но когато го кача на сайта, около изображението се появява гаден бял кант, ръб, широк 2-3 пиксела, който разваля всичко. Как да поправя това?

Отговор:

Факт е, че записвате картината в PNG-8-обикновен формат. Поддържа прозрачност, но само 0 или 100%, а прозрачност например при 50% е невъзможна. И краищата на почти всяко изображение са донякъде размазани, защото.д. имат някакъв вид непрозрачност. Те се преобразуват в светлосив ръб, когато се запазват за мрежата. Всъщност прозорецът Save for Web на Photoshop показва тези ръбове, погледнете по-отблизо. В примера запазвам кръг с гладко оформяне на краищата от 3 пиксела:

В настройките за запазване за уеб има опция за определяне на цвета на полупрозрачните пиксели, по подразбиране е зададен на "мат" и е най-добре да го промените на "Не показвай" :

Но това също не е опция, защото ръбовете на картината ще се изрежат.

Така че имате два избора:

  1. Запазете изображението като PNG-24, но изображенията, записани като PNG-24, могат да бъдат много тежки
  2. Запазете изображението като компактен JPG.webp със същия фон като уебсайта. Това, разбира се, е подходящо, ако фонът на сайта е монохроматичен и няма да се промени в близко бъдеще.

Има трети начин, който запазва изображение във формат PNG-8 с алфа канали. Колкото и да е смешно, все още е невъзможно да направите това във Photoshop. Необходимо е да използвате услуги на трети страни, например http://tinypng.org, в които можете да конвертирате пълноцветен PNG-24 в PNG-8, като същевременно поддържате алфа прозрачност. Но аз лично никога не съм го използвал, така че не мога да споделя впечатленията си.

Категория: