Въпрос:

Ще бъда много благодарен, ако ми обясните как се вмъква снимка в готова рамка (PSD формат). Може ли да се постави цяла снимка в рамката или ще се изрязва. Рамки, изтеглени от вашия сайт. С уважение, Игор.

Отговор:

1. Как мога да вмъкна снимка в готова рамка (PSD формат)

Това се прави лесно. Първо отворете рамка във Photoshop, например тази

Например специално взех по-сложен файл с голям брой слоеве. Отворете файла във Photoshop, отворете палитрата със слоеве (палитрата се отваря с натискане на клавиша F7) и потърсете слоя с рамката. Под него има слой с демонстрационна снимка:

Щракнете върху слоя под РАМКАТА, той трябва да бъде маркиран в синьо, както е показано на снимката по-горе.

След това отворете файла с вашата снимка във Photoshop. Натиснете клавишната комбинация Ctrl+A, след това Ctrl+C. Преминаваме към документа с рамка. Натиснете Ctrl+V. Вашата снимка е поставена над избрания слой под слоя с рамка.

След това трябва да натиснете клавиша V (инструментът "Преместване" е активиран
(Инструмент за преместване) и с натиснат ляв бутон на мишката преместете снимката приблизително на правилното място. палитрата със слоеве и натискане на клавиша Delete.

И тук стигаме до корекцията на размера.

2. Мога ли да рамкирам цялата снимка или ще бъде изрязана?

Напаснете размера на снимката към рамката.

Ако снимката не отговаря на пропорциите, тогава определено ще трябва да бъде изрязана, няма какво да се направи по въпроса. Но можете да минимизирате процента на изрязване, за което трябва да комбинирате оптимално размера на снимката и рамката.

Ако снимката е по-голяма от рамката, трябва да намалите снимката, а ако рамката е по-голяма, тогава трябва да намалите всички слоеве на рамката, за което те трябва да бъдат избрани в палитрата със слоеве ( всички слоеве с изключение на снимката). Мащабирайте документа с Free Transform, като натиснете Ctrl+T. Около документа ще се появи цялостна рамка, след което задръжте клавиша Shift (за да запазите пропорциите на документа) и плъзнете ъгъла на рамката. По този начин можете да регулирате размера на снимката, за да пасне на рамката. За да завършите трансформацията, натиснете клавиша Enter.

Сега, ако е необходимо, можете да коригирате ориентацията на снимката. Също така натискаме Ctrl + T, преместваме курсора на мишката до който и да е ъгъл на контурната рамка и внимателно го преместваме. Когато приключите, също натиснете Enter.

Сега можете да изрежете излишното от снимката. Грабнете инструмента Rectilinear Lasso(Polygonal Lasso Tool) и оградете снимката по границите на рамката, след това натиснете клавишната комбинация Ctrl + Shift + I (инвертирайте избраната област) и след това клавиша Delete.

Изглежда всичко.

Категория: