Въпрос:

Здравейте, моля, кажете ми как да създам мека, реалистична сянка от обект, изолиран на бял фон. С уважение, Максим.

Отговор:

Поздрави, Максим!
Все пак трябва да напишете по-подробно))) Или дайте пример за снимка. И двете са по-добри. Например, обектът е на пода, обектът е на неравна повърхност, сянка на стената или пода, има ли източник на светлина или се подразбира извън екрана и скоро. Това са съвсем различни задачи. Най-лесният начин да го направите на стената е със стилове на слоеве. Ако има източник на светлина, тогава е по-трудно, може да се наложи рисуване.И на този сайт има моята статия за това, наречена „Създаване на реалистичен ефект на човешка сянка“, може би ще проработи?

Как да създадете обемна сянка

Този процес е автоматизиран във Photoshop, просто трябва да приложите стилове на слоя. Те са готови, можете да изтеглите стилове от интернет, каквито искате, но е по-добре да го направите сами.

Можете да прочетете повече за стила на слоя Drop Shadow в тази статия.

Отворете палитрата със слоеве (клавиш F7), в долната част на прозореца на палитрата щракнете върху иконата "Добавяне на стил на слой"(Добавете стил на слой). Отваря се списък, където трябва да изберете елемента „ Сянка»(Сянка), след което ще се отвори прозорецът за настройки на стила на слоя. И тук вече избираме параметрите, които харесвате. Можете да щракнете върху цветния квадрат (въпреки че е черен по подразбиране), който се намира вдясно от опцията „Режим на смесване“ и да промените цвета на сянката. съответно сянката може да бъде остра, размазана, голяма, малка, разположена отстрани или от всички страни на обекта и т.н.

Задайте посоката на падане на сянката в елемента "Ъгъл" , непрозрачност, отместване, диапазон, размер.

И още един интересен момент. Ако в палитрата на слоевете в слоя с приложени ефекти щракнете с десния бутон върху иконата на приложените стилове с десния бутон на мишката и изберете елемента „Създаване на слой“, тогава стиловете ще се превърнат в слой. В нашия случай със сянката получаваме сянката отделно от обекта и съответно става възможно да я редактираме допълнително.

Забравих още нещо. Ако работите със сянка от стилове на слоеве, тогава можете да направите два стила на два различни слоя. Тези. трябва да застанете върху слоя с изображението и да го дублирате, като натиснете Ctrl + J. Нанесете малка сянка върху горния слой и по-голяма сянка върху долния слой и по-размазани и прозрачни, можете също да промените цвета. След това стилът на долния слой се преобразува в отделен слой, самият долен слой се изтрива и полученият слой сянка се редактира и измества.

Категория: