Въпрос:

Запазвам селекцията с Избор - Запазете селекцията, дайте й име, натиснете OK. След това запазвам документа като PSD. Следващият път, когато отворя този документ, не мога да заредя селекцията, защото не съществува. Какво греша?

Отговор:

Правиш го правилно, по този начин селекцията се запазва като алфа канал и всички тези селекции могат да се видят в палитрата на каналите. Но факт е, че след затваряне на документа със запазване, той не винаги се запазва и това е добре познат бъг на Photoshop, обсъждан от потребителите от рошавите версии.

За да запазите избраната област и да не изчезне никъде в записания документ, можете да я запишете като нов слой или като слой маска.

Направих тази област като пример:

И нека да разгледаме два начина за трансформиране на тази селекция за по-късно запазване в PSD документ.

1. Преобразувайте селекцията в слой маска

Селекцията може да бъде преобразувана в маска на слоя, като щракнете върху съответния бутон в долната част на палитрата със слоеве:

Сега, за да създадете селекция от маската, трябва само да щракнете с десния бутон върху иконата на маската и да изберете „Добавяне на Nask към селекцията“ от контекстното меню. След това, ако е необходимо, маската може да се премахне.

2. Копирайте селекцията на нов слой

За да направите това, натиснете клавишната комбинация Ctrl+J. Дори ако вашата селекция има много сложна форма и пернати (замъглени) ръбове, новият слой ще я повтори напълно.

За да пресъздадете селекцията, просто щракнете върху миниатюрата на новия слой в палитрата със слоеве, докато държите натиснат клавиша Ctrl:

Новият слой също може да бъде изтрит.

Категория: