Въпрос:

Повторих урока си за 3D анимация на планетата Земя http://rugraphics.ru/photoshop/3d-planeta-zemlya, урокът е труден, но се получи, благодаря, беше много интересно.

Но бих искал да отида по-далеч. Искам да създам Земя с прозрачни зони вместо океани, осветени отвътре. Можете ли да ми кажете как да направя това, иначе не мога да направя сферата прозрачна, по някаква причина прозрачните части на текстурата се заменят със сив цвят, след като приложа текстурата върху сферата.

Отговор:

Ирина, повече от веднъж са ми задавали подобен въпрос, например в коментарите на видео страницата с въртенето на Земята (прочетете отговора ми на коментара), така че ще отговоря на въпроса ви в повече подробности.

Създаване на сфера с прозрачни зони

Първо, трябва да създадем сферична текстура с прозрачни зони. Взех текстурата от тук и премахнах океаните.

За да премахнете океаните, трябва да отворите изображението във Photoshop, да отключите фоновия слой, да вземете "Magic Wand" , да направите толеранс от около 5, да изключите опцията "Contiguous pixels" , да изберете тези области които искате да премахнете и след това да изтриете с гумичка, след което запазете изображението във формат PNG-24 или PSD. Също така няма да навреди да премахнете малките острови, за да улесните изобразяването:

"

Сега прехвърлете текстурата върху 3D сферата. В 3D панела щракнете върху елемента "Sphere Material" , след това в панела със свойства щракнете върху иконата вдясно от "Diffuse" и заредете текстурата, вижте това процесът е описан в урока.

Текстурата беше насложена върху сферата, но прозрачната съдба на земната карта беше заменена със сиво:

"

Това е така, защото функцията Diffuse не поддържа прозрачност.

За да заредите прозрачни области, използвайте опцията на лентата със свойства "Непрозрачност" . Щракваме също върху иконата вдясно от опцията и отново зареждаме текстурата, всъщност всичко, сега върху сферата има прозрачни зони. Сенките също могат да бъдат изключени засега:

Създаване на акцент от вътрешността на 3D сфера

Това все още не може да се направи във Photoshop, защото изисква сложна двустранна текстура с различни свойства от всяка страна, както и някакъв вид атмосферни ефекти, за да направят светлинните лъчи видими (нещо като мъгла) . Досега дори Photoshop CC няма това.

Ако поставим всепосочен източник на светлина (Omni) вътре в сферата, той ще осветява континентите отвътре, което е глупост:

Обобщавайки, първата част от въпроса ви е лесна за изпълнение във Photoshop и трябва да използвате 3Ds Max, за да създадете вътрешното осветление.

Категория: