Много студенти по архитектура и 3D дизайнери, които започват с 3D Max, не успяват да създадат реалистична сцена, когато става въпрос за работа по пълноценен архитектурен проект, защото не могат да зададат правилно материали, осветление и настройки за изобразяване. Ако се сблъскате с един от тези проблеми, тази статия ще ви помогне да разрешите някои от тях. За да разберете напълно външното изобразяване в 3ds Max и Vray render, все пак ще трябва да се запишете за професионален курс по този софтуер, който след като бъде усвоен, може да се използва непрекъснато. Неща като HDRI съвети могат да бъдат персонализирани, запазени и извлечени за всяка външна сцена в 3d Max.Това ще ви спести много време в дългосрочен план, така че инвестирайте в себе си сега и научете тези техники. Сега ще опиша подробно моите любими екстериорни съвети и ще ви покажа как можете да направите същото във вашите 3D визуализации.

Изправяне на вертикалите

Знаете ли кой е най-добрият начин да бъдете фотограф във виртуалния свят? Можем да огъваме реалността. Буквално. Вижте тези две изображения.

Когато имаме нещо като горното изображение, може да изглежда малко странно. Това е така, защото в действителност виждаме всичко директно. Очите ни имат включен автоматичен наклон през цялото време!

Представете си, че го правите като истински фотограф. Ще трябва да си купите вариообектив (един от тях ще ви струва $1000+). За наш късмет ние сме виртуални фотографи ?.

Физическа камера Vray

  1. Създайте Vray камера навсякъде в прозореца за изглед.
  2. Ако искате камерата да е там, откъдето гледате, можете просто да натиснете Ctrl+C.
  3. Натиснете C на клавиатурата, за да видите през камерата.
  4. Сега изберете камера. Можете да направите това, като щракнете върху заглавието на камерата в горния ляв ъгъл на прозореца. Изберете "Камера" от падащия списък.
  5. В секцията Общи настройки на панела с модификатори можете да регулирате вертикалния наклон.
  6. Щракнете върху автоматично предположение vert tilt.

Корона камера

Следвайте същите инструкции като по-горе, за да създадете и изберете камера, но този път в панела с модификатори поставете отметка в квадратчето до Автоматичен вертикален наклон.

Физическа камера

И накрая, стандартната камера 3ds Max. Отново използвайте същите стъпки, за да стигнете до панела с модификатори, но този път погледнете в раздела за управление на перспективата, там също има бутон за автоматична корекция на вертикалния наклон.

Photoshop

Обикновено изравнявам върховете в 3ds Max по причини, които скоро ще научите. Но ако вече сте изобразили изображението, можете да го направите и във Photoshop. Най-лесният начин е да отидете в менюто Filter>Lens Correction. В секцията Трансформиране преместете плъзгача Вертикална перспектива. Проблемът с тази техника е, че ще загубите част от изображението.

Използвайте изображения с висок динамичен обхват, за да осветите сцената

Сега ще ви разкрия тайната как да постигнете високо реалистични изображения. И така осветявам почти всяка сцена. Първо ще обясня какво е HDRI и след това ще ви кажа как да го настроите.

След като настроите HDRI, можете да го запишете като Exterior Lighting.max и да го използвате за осветление в бъдещи проекти. Всичко, което трябва да направите, е да размените HDR изображението.

Какво е HDRI?

HDRI (Изображение с висок динамичен обхват) са панорамни изображения, които се заснемат при различна експозиция и след това се комбинират в едно 32-битово изображение. Те могат да се използват в 3D програми като източник на светлина. HDRI създава много естествени и реалистични светлинни ефекти.

Как да настроя HDRI във външно 3d Max

Добро видео по тази тема:

Правилно осветление

И така, настроихме осветлението и изглежда доста готино, но какво ще стане, ако искам да променя посоката на слънцето?

Повечето хора ще натиснат Lock to Icon в настройките на светлината, ще я завъртят малко, след това ще натиснат render, изчакайте, погледнете я, завъртете я отново, натиснете render, но не и ние.

Ще направим ключов кадър, т.е. ще анимираме светлината, така че да се върти на всеки 10-25 градуса, ще натиснем "Render" веднъж.

Видео за настройка на външно осветление в 3d Max:

Когато за първи път започнах да работя с 3D, правех всички тези неща на ръка отново и отново. Но когато започнете да работите в дизайнерски студия, скоро разбирате, че няма време да започвате всеки път от нулата. Така че не забравяйте да започнете да създавате шаблони за всичко, което правите повече от веднъж.Изводът е да премахнете повтарящите се задачи и да се съсредоточите върху създаването на страхотни изображения.

Атмосфера

Сега това изображение изглежда доста добре, но нещо липсва

МЪГЛА

Подобно на изправянето на вертикали, това може да се направи както в 3ds Max, така и в Photoshop. Предпочитам да го направя във Photoshop (чувствам по-голям контрол и отнема по-малко време). Ако искате да направите това в 3ds Max, можете да натиснете 8 на клавиатурата, за да отворите настройките на средата. Добавете мъгла и я активирайте.

Цветове с растения

Визуализацията на екстериора не може да бъде пълна без растения, дървета, трева, листа, камъни

В този пример ще използваме предварително направени модели на трева. Ще създадем земна равнина и след това ще използваме четката, за да „нарисуваме“ тревата произволно върху повърхността.

Видеото е на английски, но всичко е ясно, като:

Категория: